Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Narodil se ve slumu. Teď touží po Manchesteru

Sport

  17:00
PRAHA - Je to zdánlivě troufalé přání. "Rád bych si jednou zahrál za Manchester United, až ho bude trénovat José Mourinho." Vyslovil ho Havenar Maloba, obránce týmu Mathare United. Podobné představy si může dovolit, i když z keňské ligy není angažmá v týmu anglického mistra zrovna na dohled. Už jeho dosavadní kariéra totiž vypadá vlastně trochu jako sen.

Fotbalový zápas v Nairobi. foto: Lidové noviny

Posuďte sami. Před dvaceti lety se narodil v jednom ze slumů v Nairobi. "Bydlelo nás pět v jedné místnosti. O jeden záchod jsme se dělili s 200 dalšími lidmi. Když začalo pršet, byla všude rázem potopa," popisuje Maloba tíživé podmínky, v jakých vyrůstal.

V prostředí, kde jsou na sobě namačkané příbytky postavené převážně z vlnitého plechu pospojovaného hlínou, si těžko můžete malovat světlou budoucnost. "Pro mě to byla naopak výzva," nenechal se zlomit.

Pro Malobův vzestup stejně jako u desetitisíců dalších vytvořila podmínky organizace MYSA. V oblasti Mathare začala na konci osmdesátých let organizovat fotbalové soutěže pro mládež a dnes její zástupce najdete ve všech klubech keňské ligy. Malobův klub je pak přímo navázaný na největší líheň talentů v Keni. Dnes ho fotbal živí a dostal se z něj dokonce až do reprezentace.

GRAFIKA (po kliknutí se zvětší)
Grafika: fotbal v Nairobi.

"Mám za sebou už sedm startů," pochlubil se. A další cíl? Podobný jako u ostatních hráčů z Afriky. "Dostat se do Evropy," nezaváhá Maloba. Fotbalem se v Keni nezabezpečíte na dlouho. "A v Evropě vyděláte za týden třeba víc než tady za celou kariéru."

Zaujmout zahraniční skauty však není nic jednoduchého. Konkurence zůstává veliká a keňský fotbal si ve světě na rozdíl od jiných afrických zemí zatím nezískal renomé. Národní tým nikdy nepostoupil na mistrovství světa a v žebříčku FIFA je až na 123. místě, jen o dvě příčky nad Lucemburskem.

Nejpopulárnějším keňským fotbalistou současnosti je McDonald Mariga, který nosí dres Interu Milán. První fotbalista z Keni, který si zahrál Ligu mistrů, však většinu skončené sezony strávil mezi náhradníky. Čtyřiadvacetiletý záložník nastoupil v základní sestavě Interu naposledy loni v září. Jednoho zástupce v keňské reprezentaci má také česká soutěž. Druhou ligu v Třinci hraje útočník Patrick Oboya.

Na domácí frontě musí Maloba se spoluhráči vést neustálý boj o přízeň fanoušků. Dostupnost televizních přenosů z Evropy odtahuje zástupy příznivců z domácích tribun před obrazovky. Jenže Malobovo přesvědčení zůstává silné. "I keňská liga se teď vysílá do ostatních zemí. Věřím, že můžu udělat ještě velké pokroky a někdo si mě potom všimne," tvrdí jistě. Kdo ví, třeba se mu přání splní.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...