Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Našli náhradu za Limberského. Plzeň získala Slovince, dala mu dlouhou smlouvu

Sport

  18:00
PLZEŇ - To jméno vám mnoho neřekne, ale na českou ligu jde o velmi zajímavý přestup. Fotbalová Plzeň angažovala slovinského zadáka Erika Janžu. Třiadvacetiletý levý obránce z NK Maribor podepsal s českým mistrem smlouvu až do léta 2021.

Nová plzeňská posila Erik Janža. foto: Profimedia.cz

VIDEO: Hrdinové z Plzně. Prohrávali 0:2, hráli o deseti, bez stoperů a přesto vyhráli

Janža je překvapivou první posilou úřadujícího českého šampiona v zimním přestupovém období.

Zároveň překvapuje délka kontraktu pro hráče, který není příliš prověřený evropskými poháry (hrál jen kvalifikaci) či mezistátními zápasy.

„Ve třiadvaceti jde o velmi perspektivního hráče,“ prohlásil plzeňský generální manažer Adolf Šádek.

Plzeň má tak po letech přímou náhradu za Davida Limberského, post levého obránce jako jediný neměla zdvojený. Navíc dlouholeté opoře bylo už třiatřicet a v kuloárech se spekuluje, že po sezoně zamíří do zahraničí.

První jaro bude seznamovací

Jinak by měl Janža těžkou pozici. Očekává se, že první půl rok bude pro něj spíš seznamovací, než aby okamžitě naskočil do základní sestavy.

Urážky v Ďolíčku. Kdo může za nesehraný zápas mezi Bohemians a Plzní?

„Celý podzim jsme ho sledovali velmi pečlivě, několikrát jsme se byli osobně podívat na zápase. Erik je stabilním členem základní sestavy Mariboru a jsme přesvědčeni, že pro nás bude velkým přínosem,“ zdůraznil Šádek.

Plzeňské vedení má na hráče oko, málokdy se zmýlí, byť zrovna zahraniční akvizice s výjimkou Slováků se ve specifické partě kolem někdejšího kapitána Horvátha příliš nechytaly.

Arménské křídlo Malakjan, ruský útočník Adamov, naposled albánský středopolař Kace. Ne nikdo se oporou nestal, Janža má být jiný.

Plzeň má v Evropě velký zvuk

Krajní obránce pravidelně nastupoval za mládežnické reprezentační výběry, před dvěma lety debutoval za první mužstvo Slovinska v přípravě proti Kolumbii.

Plzenští šéfové rozzuřili klokany. Na ledě se hraje hokej, ne fotbal, odpovídal Paclík

„Jsem šťastný, že můj přestup do Plzně vyšel. Klub velmi dobře znám, jde o velký tým, který pravidelně hraje poháry a má v Evropě zvuk,“ citoval klubový web slovinského obránce. „O městu jsem slyšel samé pozitivní věci, takže se do Plzně těším.“

Se slovinským fotbalem spojuje Plzeň nedávná zkušenost, v létě 2013 právě s Mariborem tým bojoval o Ligu mistrů a dvakrát soupeře porazil (3:1 a 1:0). Janža tenkrát nastupoval v Domžale, v Mariboru působil až poslední rok a půl.

„Erik je podle mě hráč, který Viktorce pomůže a věřím, že bude velmi kvalitní posilou. Jsem rád, že jsem dostal od klubu důvěru k vyřízení celého transferu. Za svou kariéru jsem udělal na tři stovky zahraničních přestupů a tenhle byl jedním z nejtěžších,“ poznamenal hráčský agent Pavel Zíka.

Upustila Plzeň od Sýkory?

Janža není jediným levým obráncem z ciziny, který v zimě zamíří do českého elitního klubu. Slavia pracuje na příchodu Per Egila Floa z norského Molde.

Příchod Janži a případný přestup Floa mohou znamenat, že Plzeň i Slavia nakonec opustí od angažování žádaného českého reprezentanta Jana Sýkory z Liberce, který rovněž nastupuje na pozici levého obránce. Nebo to s ním vůbec nesouvisí?

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...