Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Naštvaní fanoušci Baníku žádají klub o větší transparentnost

Sport

  9:30
OSTRAVA - Občanské sdružení Baník Baníku vyjádřilo v otevřeném dopisu majitelům fotbalového klubu silné znepokojení nad stavem, v němž se organizace nachází. Fanouškům se nelíbí neprůhledné hospodaření i nejasné vztahy nových majitelů s předešlým vlastníkem Tomášem Peterou, který klub do současných dluhů uvrhl.

Teplice - Baník Ostrava. Fanoušci Baníku foto: ČTK

Občanské sdružení, jehož čestnými členy je několik slavných odchovanců klubu v čele s Milanem Barošem a předsedá mu bývalý elitní kanonýr Václav Daněk, vyzvalo otevřeným dopisem šéfy klubu k zodpovězení nejožehavějších dotazů souvisejících především s financováním a hospodařením.

"Nepříliš jasná finanční stránka klubu spolu s oddlužováním, tragická sportovní stránka A-týmu, žádný viditelný posun ohledně mládežnického tréninkového centra, žádní noví sponzoři na obzoru - všechna tato témata přispívají k různým spekulacím a otázkám, jak to vůbec v současném Baníku 'funguje'. Nejen širokou fotbalovou veřejností, ale už i částečně přímo tou ostravskou, je fotbalový Baník vnímán stále více neseriózně a nedůvěryhodně," stojí v otevřeném dopise adresovaném majitelům klubu. Baník se k výzvě nijak nevyjádřil.

Baník se už přibližně pět let zmítá v tíživé finanční situaci

Většinovým majitelem klubu čtyřnásobného českého mistra je Baník Invest, vlastnící 95 procent akcií. Za ní stojí společnost PAM Market podnikatele Petra Šafarčíka, a Libor Adámek, kteří v únoru loňského roku klub koupili od Tomáše Petery.

Smutný trenér fotbalistů Baníku Ostrava Martin Svědík

Baník se už přibližně pět let zmítá v tíživé finanční situaci a vyrovnává se s obřími dluhy, které současní majitelé nedávno vyčíslili na 170 milionů korun. Před insolvencí a bankrotem klub v květnu zachránilo město, které odsouhlasilo nákup areálu Bazaly za 114 milionů, ale situace klubu se nijak viditelně nezlepšila. Fotbalisté jsou momentálně na čtrnáctém místě prvoligové tabulky a z posledních šesti zápasů pět vysoko prohráli.

Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...