Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Návrat k fanouškovským kořenům. Na stadiony se po vzoru Německa vrátí místa k stání

Sport

  10:00
PRAHA - Ligová fotbalová asociace (LFA) umožní klubům od ročníku 2019/2020 vrátit na tribuny stadionů místa ke stání. Češi tím následují Německo, kde jsou stojící diváci k vidění již delší dobu.

Fanoušci budou moci opět stát na českých stadionech už od příští sezony. foto: Reuters

Křetínský už ztratil dvě miliardy. Tolik zatím stála drahá hračka jménem Sparta

„Vnímali jsme hlasy fanoušků, kteří po znovuzavedení míst na stání dlouho volali. Našemu rozhodnutí předcházela série jednání,“ říká předseda LFA Dušan Svoboda.

Ligové kluby tak budou moci upravit tribuny, na které se po změně vejde více fanoušků. 

Je třeba upozornit, že nepůjde o všechna místa na stadionu, ale jen o prostory za brankami a na ochozech, stojících naproti hlavní tribuně po hranici, kterou vytvoří čára pokutového území.

Z průzkumu LN, které se dotazovaly všech ligových klubů, ale vyplývá, že většina zatím neví, jak se k novince postaví.

Korejský chlapec nad hlavou Mexičanů. Korejci totiž Mexičanům pomohli do...
Zklamaný severoirský fanoušek.

U Jablonce, účastníka Evropské ligy, situaci vyřešili rychle. „Nic měnit nebudeme nyní a ani v budoucnu. I s ohledem na kritéria spojená s účastí v evropských pohárech,“ vzkazuje mluvčí Martin Bergman.

Připomněl tak skutečnost, že na pro Ligu mistrů či Evropskou ligu stále platí povinnost mít všechna místa k sezení platí i nadále. Přesto se ale třeba na Spartě či v Liberci novinky nebojí.

„V rámci českého prostředí jsme byli u těchto diskusí od samého počátku, a reakce našich fanoušků na sektory ke stání je kladná. Aktuálně ale preferujeme jiné úpravy stadionu,“ hlásí ředitel komunikace Letenských Ondřej Kasík. 

„První ohlasy ze strany fanoušků jsou pozitivní. Budeme hledat takové řešení, které pro klub nebude příliš nákladné,“ říká liberecký Tomáš Čarnogurský.

Omezení přinesla tragédie

Darem z nebes by se dala novinka nazvat pro kluby, hrající ve středu tabulky, jejichž zápasy ale navštěvují nadprůměrné počty fanoušků. Příznivci Bohemians 1905 plní stadion průměrně z 89 %.

„Jdeme do toho. Pro nás je bezpečnější, když budou diváci stát na místech ke stání, než když dnes stojí na místech se sedačkami,“ komentuje novinku šéf komunikace Klokanů Petr Tomášek.

Nabízí se otázka: „Proč se na stadionech nesmí stát?“ Odpověď není jednoduchá, nicméně má svůj základ – tragédii na sheffieldském stadionu Hillsborough:

Na zápas Liverpool - Nottinghamem Forest přišlo více příznivců prvně jmenovaných, než kolik se na tribunu při semifinále FA Cupu vešlo. 

Její zřícení se stalo osudným šestadevadesáti fanouškům liverpoolského celku, kteří se v davu udusili nebo byli ušlapáni.

Jejich sektor byl ke stání, a ještě ke všemu ohrazen drátěným plotem, který znesnadňoval jedinou viditelnou únikovou cestu.

Navíc bylo zraněno 766 lidí a tato čísla vedla k hledání příčin neštěstí, z nichž vedoucí vyšetřovatel Peter Taylor vyvodil všeobecná doporučení pro zvýšení bezpečnosti při fotbalových utkáních:

1. povinné zavedení míst k sezení pro všechny diváky, což bylo následně uvedeno postupně v praci nejen v Anglii

2. Omezení prodeje alkoholu na stadionech.

Německo nabízí řadu variant

Kde hledat inspiraci? V Německu, kde jsou v tomto směru hodně pragmatičtí.

„Stání na fotbale je tradice. V sektorech ke stání je atmosféra, lidé zpívají či skandují. U nás v Hannoveru máme řadu fanklubů, ale na tribuně ke stání jsou si všichni rovni,“ uvádí vedoucí komunikace mezi fandy a klubem v Hannoveru 96 Torsten Koar.

Právě hannoverští fanoušci těží z tzv. rail seats (kolejová sedadla). Tento způsob se u našich západních sousedů masově rozšířil a dnes jej využívá zhruba polovina německé nejvyšší soutěže:

Na ligové zápasy se sedačky zaklopí a uzamknou do stojací polohy, takže se při utkání nedají uzpůsobit na sezení a při fandění nepřekáží. Naopak při zápasech v pohárech se odemknou a fungují jako běžná sedadla.

Neméně populárním typem jsou Fold-away seats (sklopná sedadla). 

Na ligová střetnutí vypadá tribuna jako řada teras nad sebou, na nichž jsou umístěna zábradlí. Jenže na evropské poháry se zábradlí odstraní, aluminiové terasy se otočí o 90 stupňů a rázem jsou na světě místa k sezení.

V neposlední řadě využívají některé kluby, mezi nimiž je i Borussia Dortmund, nejpracnější způsob. Vždy před zápasy v evropských pohárech naběhne na tribunu skupina pracovníků, odinstaluje zábradlí a sedačky ručně přimontuje. 

Takhle fandí příznivci Borussie Dortmund na proslulé Žluté zdi:

Jakmile utkání skončí, do ochozů vyběhnou úklidové čety a montéři, jejichž úkolem je sezení zrušit a vrátit zpět železné zábrany. Takto se zvyšuje kapacita proslulé dortmundské tribuny Yellow wall (Žlutá zeď).

Na zápasy Bundesligy na ní skáče a zpívá 24 454 fanoušků. Tedy více, než je celková kapacita největšího fotbalového stadionu v Česku – slávistické Sinobo areny, mezi veřejností známé jako Eden.

Vyberou si některý ze způsobů české kluby? Pochopitelně by to stálo nějaké peníze, což se nelíbí technickému řediteli opavského SFC Jaroslavu Rovňanovi: 

„Je to rozhodnutí směrem k fanouškům. Ale pokud by LFA nutila kluby, aby neumožnily stát na místech k sezení, požadovali bychom po LFA finance na přestavbu stadionu. Protože většinou, když se něco nového vymyslí, tak vždy následuje finanční zatížení klubů bez dodání peněz od LFA na realizaci plánů LFA.“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!