Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

'Ne, Slavia stále není transparentní'

Sport

  8:00
PRAHA - Fotbal přitahuje lidi z šedé zóny ekonomiky. A Slavia není výjimkou. "Proto není informace o třetinovém podílu exministra Aleše Řebíčka žádným překvapením," tvrdí Radim Bureš, expert Transparency International na korupci ve sportu.

Generální ředitel Slavie Miroslav Platil (vlevo) a výkonný ředitel společnosti Natland Group Lubor Svoboda. foto: ČTK

LN: Měl být podle vás svaz radikálnější a neudělit Slavii licenci?
Je strašně těžké říct, které řešení by bylo lepší. Ivan Hašek chtěl být důsledný ve finančních otázkách a zároveň nepoškodit všechno pozitivní, co je s tím klubem a historií spojované. Ale to je celý problém českého sportu. Vždycky se najde něco pozitivního, co znemožní radikální opatření.

LN: Dobře. Ale pomohlo tohle rozhodnutí v cestě k očištění českého fotbalu?
Lehčí otázku nemáte…? Zkusme si to položit obráceně. Pomohlo by, kdyby licenci nedostali a spadli do třetí ligy? Někdo by byl potrestaný, ale svaz by neměl žádnou páku sledovat, co se v klubu děje. Samozřejmě vycházím z předpokladu, že svaz bude důrazně monitorovat, jestli jsou jeho podmínky naplňovány. Mělo by se říct jasně, kdo to bude dělat, jak to bude dělat a jakým způsobem o tom bude informovat veřejnost. Abychom se zase nedivili, až přijde další průšvih.

Grafika: Dluhy Slavie.

LN: Zdá se vám, že je Slavia transparentnější než před měsícem, kdy licenci nedostala?
Ne. Soudě podle informací, které byly zveřejněny, se nic podstatného nezměnilo. Když se podíváte na proces jiných úpadků, tak tam také probíhají různé pokusy o záchranu a očištění.

LN: Ale když se objeví další podobný klub, tak bude chtít stejný přístup jako Slavia. Ivan Hašek bude muset opět couvnout a nic se nevyřeší…
To je možné. Jde o to, jestli by to razantní krok vyřešil. To, že fotbal přitahuje určitý typ neprůhledných financí, je fakt. Ale podobné je to podle našich kolegů z Anglie i na britských ostrovech. Ale rozhodně by to neměla být žádná polehčující okolnost.

LN: V médiích se píše o zmizelých milionech, což kazí image celému fotbalu. Neměl by svaz podat trestní oznámení?
Ano, to by mohl. Koneckonců tu máme nálezy nejvyššího soudu, který řekl, že fotbalová liga je věcí veřejného zájmu. Proto bylo možné soudit korupci. Koneckonců by to měl udělat i management Slavie. Vždyť pan Platil je bývalý policista, určitě ví, co je možné.

LN: Jak na vás působí zpráva, že novým spolumajitelem klubu je i exministr dopravy Aleš Řebíček?
Žádné překvapení. Aktivity pana Řebíčka přesně spadají do zóny stínového hospodářství. Rozhodně to nejsou čisté peníze. V tomhle smyslu to neznamená nějaké očištění nebo zvýšení prestiže Slavie. Všechny jeho aktivity byly problematické. To není dobrá zpráva.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...