Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Nechceme vzdát žádný zápas. I přes Sevillu chceme postoupit, říká Tvrdík

Sport

  9:45
PRAHA - Den před odletem do španělské Sevilly se fotbalistům Slavie od klubového šéfa dostalo veřejné poklony za dosavadní výkony. „Velmi rád bych poděkoval trenéru Jindřichovi Trpišovskému i celému A-týmu za fantastický výkon v Genku,“ prohlásil v pondělí Jaroslav Tvrdík.

(ilustrační snímek) foto:  Michal Sváček, MAFRA

„Myslím, že to byl zápas, který se bezesporu zapsal do slávistické historie,“ rozplýval se po představeních nových dresů Tvrdík. České mužstvo v Belgii nadchlo výkonem i vítězstvím 4:1, které jej poslalo do další fáze.

„Byl to fotbal, o kterém jsme snili, když Jindra Trpišovský přišel. Tehdy mnoho fanoušků či expertů bralo trochu ironicky jeho výrok o takzvaném totálním fotbale,“ uvedl Tvrdík.

„Myslím, že toto spojení vysvětlil, a myslím, že jsme všichni pochopili, jak chce hrát. Přesně výkon v Genku byl odrazem toho, proč jsme trenéra Trpišovského a sportovního ředitele Jana Nezmara přiváděli,“ dodal.

Fotbalisté Slavie se radují po brance do sítě Genku.

Toto spojení funguje ve Slavii od prosince 2017, během úvodního jara na lavičce Trpišovský dovedl tým k triumfu v domácím poháru, aktuálně útočí na mistrovský titul (vede ligu o tři body před Plzní), postoupil s ním do jarní fáze Evropské ligy.

A tam z prvního kola prošel do osmifinále, kde ve čtvrtek vyzve pětinásobného vítěze soutěže Sevillu.

„To, že jsme v osmifinále Evropské ligy, je pro nás přeplněním letošních sportovních cílů,“ konstatoval Tvrdík. „Trenér i hráči můžou letět do Sevilly s klidným srdcem.“

Slávistický šéf by nicméně pochopitelně nerad viděl, aby si fotbalisté duel do Andalusie letěli pouze užít, aby do konfrontace s velkým favoritem šli předem poražení.

„Nechceme vzdát žádný zápas, v každém máme naději, na druhou stranu cíl v mezinárodních pohárech byl splněn a myslím, že dvojzápas se Sevillou by v případě postupu byl naplněním dalšího snu celé generace slávistů,“ pravil Tvrdík.

Hráči Slavie se radují po brance Milana Škody.
Vladimír Coufal slaví branku, kterou vyrovnal na 1:1.

Mimochodem, mezi nejlepší osmičkou v Evropské lize (respektive v jejím předchůdci Poháru UEFA) byla Slavia doposud dvakrát. 

Během sezony 1999/00 ji vyřadil anglický Leeds United, o tři ročníky dříve přešla přes AS Řím ještě o kolo dál, kde nestačila na Bordeaux.

Vyjde to letos potřetí?

„Můžeme překvapit a věřím, že se to může podařit,“ uzavřel Tvrdík. „Chci klukům popřát hodně štěstí.“

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...