130 let

Mac Janko | foto: Reuters

Nechtěná útočná hvězda opouští po půl roce Spartu. Janko jde do Lugana

Sport
  •   14:15
PRAHA - Fotbalista Marc Janko po půl roce odchází ze Sparty. Rakouský útočník, jenž se po podzimu ocitl mimo plány sportovního vedení pražského klubu, přestoupil do švýcarského Lugana.

Jan Baránek končí kariéru ve 24 letech, na vině je vleklé zranění kolene

Čtyřiatřicetiletý Janko i kvůli několika zdravotním potížím nezanechal ve Spartě nezapomenutelný dojem.

Pět ligových zápasů, dva v kvalifikaci o Evropskou ligu plus jeden pohárový duel, celkem dvě branky. A sbohem.

Po osmi měsících se vrací do Švýcarska, kde se mu v minulém ročníku v Basileji dařilo. Po skončení smlouvy zamířil do Sparty, ale stejně jako většina ostatních nových hráčů nepřesvědčil.

Sparta, v níž měl smlouvu ještě na rok a půl, za něj dostane přibližně patnáct milionů korun, Lugano navíc převezme jeho plat.

Rakušan Janko slaví gól.

„Jsme rádi, že jsme v případě tohoto transferu mohli uplatnit naše mezinárodní kontakty a pomoci Spartě celou situaci vyřešit,“ říká Viktor Kolář ze společnosti Sport Invest, která zájemce o Jankovy služby pomohla sehnat.

Lugano bylo na podzim soupeřem Plzně ve skupině Evropské ligy. Doma, což bylo na stadionu v Lucernu, ji porazilo 3:2, v Plzni prohrálo 1:4. 

Zimní změny ve Spartě:

Odešli: Dúbravka (Newcastle), Karavajev (Arnhem), Mareček (Lokeren), Mandjeck (Méty), Janko (Lugano)

Přišli: Nita (FCSB), Stanciu (Anderlecht), Kanga (Crvena zvezda Bělehrad), Ristič (Krasnodar)

Dlouho bylo ve švýcarské lize na chvostu, po víkendové výhře nad mistrovskou Basilejí poskočilo na sedmou příčku.

Spartě se tak podařilo „udat“ dalšího nechtěného hráče. Už ji zbývá jen Jonathan Biabiany, host z Interu Milán, který si ještě nové angažmá nenašel.

Janko se od ledna připravoval pod dohledem kondičního kouče ve skupině právě s Biabianym, Mandjeckem a Marečkem, kterým sportovní vedení klubu oznámilo, že s nimi dál nepočítá. Všichni využívali zázemí tréninkového centra na Strahově.

Jako první si sehnal nový klub Mandjeck, kamerunský záložník se vrátil do svého někdejšího působiště v Métách, kde hostuje do konce sezony. Koncem ledna Lukáš Mareček přestoupil do Lokerenu. A teď Janko.

Rakušan Janko slaví gól.
Fotbalisté pražské Sparty zahájili 4. ledna 2018 v Praze zimní přípravu na...

Spartu opustil i Vjačeslav Karavajev, který si v době odletu na druhé soustředění do Španělska vyjednal přestupu do Vitesse Arnhem. Na odchodu na hostování do Mladé Boleslavi je Néstor Albiach.

Jediným odchodem, do kterého se Spartě „nechtělo“, je hostování brankářské jedničky Martina Dúbravky v Newcastlu. Ale ve chvíli, kdy za něj našla náhradu v podobě Florina Nity z FCSB, s odchodem souhlasila.

Autor: min