Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Necid: Nemáme se zač stydět. Sivok dodal: Štěstí jsme si vybrali proti Chorvatům

Sport

  8:00
LENS - Ačkoli čeští fotbalisté prožívají velké zklamání po prohře 0:2 s Tureckem a vyřazení v základní skupině mistrovství Evropy, podle útočníka Tomáše Necida se nemají za co stydět. Na hřišti nechali všechno, ovšem soupeři byli lepší, nebo šťastnější.

Zklamaný Tomáš Necid. foto: Reuters

„Je to samozřejmě obrovské zklamání. Ale odvedli jsme tu kus práce, bohužel s nedobrým koncem,“ řekl po utkání českým novinářům Necid se slzami v očích. „Nechali jsme na hřišti všechno, není se za co stydět. Takový je fotbal a musíme hledět do budoucnosti,“ dodal.

Nejhorší Euro v historii. Bezradní Češi podlehli Turkům 0:2 a na turnaji končí

Český útočník hraje v tureckém Bursasporu, o to byl pro něj zápas prestižnější. Mrzelo ho, že sám týmu nepomohl gólem. „Turci měli lepší finální fázi. My měli možností dost, třeba tyčku Tomáše Sivoka, ale chyběla lepší předfinální a finální fáze. Turci se dali překonat,“ připustil Necid.

„Kdybychom vedli 1:0, bylo by to o něčem jiném. Takhle končíme. S Chorvaty jsme závěr urvali, asi se to štěstí dnes od nás odklonilo. Měli jsme silnou skupinu, pořád jsem ale věřil v postup. Chyběly však góly,“ dodal Necid.

Sivok: Myslím, že jsme odehráli dobrý zápas

To obránce Tomáše Sivoka mrzelo, že čeští fotbalisté nezvládli klíčový zápas s Tureckem a po prohře 0:2 na mistrovství Evropy skončili už v základní skupině. Podle stopera Bursasporu ale výběru Pavla Vrby chybělo štěstí, které si vybral při předchozí remíze 2:2 s Chorvatskem.

„Myslím, že jsme odehráli celkem dobrý zápas, ale bohužel bez gólu. Ve finální fázi jsme nebyli tak produktivní jako soupeř, který vytěžil z minima maximum,“ řekl Sivok novinářům. „Bylo vidět, že Turci nejsou ve své kůži a je škoda, že jsme zase dostali první gól z brejku. Ale šance jsme měli, a kdybychom dali kontaktní gól, tak bychom to otočili,“ dodal.

Jedna z nebezpečných hlaviček Sivoka proti Turecku.

„Asi nám chybělo štěstí, které jsme si vybrali proti Chorvatsku,“ připomněl Sivok duel, ve kterém český tým do 76. minuty prohrával 0:2, nakonec ale získal bod. „Turci nehráli nic extra, ale my to nedokázali využít. Makali jsme, zasloužili bychom si to asi víc než proti Chorvatům. Je to paradoxní, ale nemáme nic a balíme domů,“ prohlásil.

Podle Sivoka odvedl tým v konkurenci obhájců titulu Španělska, Chorvatska a Turecka maximum. „Když se podíváte na nás a soupeře, tak oni mají hráče z Realu Madrid, Barcelony... My takovou individuální kvalitu nemáme, takže pro úspěch to musíme urvat týmovostí a trochou štěstí,“ uvedl.

Vrba u národního týmu nekončí: Jinou smlouvu než tu reprezentační nemám

„Taky bych chtěl hrát v Manchesteru United, ale asi na to nemám. Nemáme špatné hráče, ale chybí nám ti rozdíloví, kteří by tomu dali nadstavbu,“ dodal s tím, že mladí hráči jako Ladislav Krejčí a spol. se ještě musí vyhrát. „Mají šanci se někam dostat. A když můžou ve velkých klubech hrát Chorvati nebo Srbové, tak proč bychom tam nemohli mít hráče i my,“ řekl.

„Přál bych si, aby to bylo jako v roce 2004, kdy na naší soupisce byli hráči z AC Milán, Juventusu...“ připomněl Sivok mistrovství Evropy, kde hrál tým kolem Pavla Nedvěda, Milana Baroše nebo Jana Kollera.

Bezprostředně po vyřazení s Tureckem oznámili konec reprezentační kariéry Jaroslav Plašil s Davidem Lafatou, Sivok však zatím nic takového nechystá. „Počkám, co se bude dít. Jestli trenér zůstane a tak. Pak si s ním promluvím, jestli mě bude chtít. Já chuť mám, takže nekončím, ale každý trenér má svou představu o hráčích. Kvalifikace mistrovství světa začíná někdy v září, takže do té doby je času dost,“ dodal.

Autor: