Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nedvěd: Chybělo štěstí. U mladíků je však důležitější hra než výsledky

Sport

  18:56
PRAHA - I Pavel Nedvěd je smutný, že mistrovství Evropy do 21 let pro české fotbalisty skončilo po základní skupině „Rozhodně jsem to nepřijal bez emocí, našim klukům jsem strašně fandil. Za jejich výkony si zasloužili aspoň tu baráž o olympiádu. Bohužel,“ prohlásil legendární záložník, který je ambasadorem šampionátu.

Pavel Nedvěd. foto: MAFRA - Michal Růžička

Druhý den po vyřazení Česka následovalo další zklamání, když vypadla i Itálie, jeho druhý domov, kde žije bezmála dvacet let.

„My i Italové jsme dojeli na podobný scénář,“ připomněl, jak oba týmy nezvládly druhé poločasy zahajovacích utkání. Češi prohráli s Dánskem, Italové se Švédskem, ač vedli.

„A pak už to za celý turnaj nedohonili, i když v dalších zápasech ty výkony byly kvalitní. Taky chyběl kousek štěstí. Ve skupinách to bylo hodně vyrovnané, to pak rozhodují maličkosti, štěstí pak vždycky potřebujete.“

Bez medaile i olympiády. Pro Česko končí domácí Euro neúspěchem

Češi k baráži potřebovali pomoc Angličanů, takže fandili proti Italům. Jak to bylo u vás?
Nefandil jsem nikomu, ale tak nějak jsem tušil, že vyhrají Italové, protože na Angličany zahrát umí. To také ukázali, ale pak ani oni neměli štěstí a vypadli.

Věřil jste Čechům, že postoupí? Nebo jste čekal, že vypadnou už ve skupině?
Můžu říct, že mě kluci mile překvapili. Všude se vychvaluje zápas se Srbskem, ale já bych vyzdvihl hlavně poslední zápas proti Německu. Byli jsme favoritům rovnocenným soupeřem. Předvedli opravdu dobrý fotbal. To mě moc potěšilo.

Co ještě vás zaujalo?
Atmosféra. Český národ dělí přízeň mezi fotbal a hokej. Fanoušci, kteří na zápasy dorazili, se přišli bavit. To se mi moc líbilo.

Zažil jste u reprezentace, aby po zápase, který neskončil úspěšně, čeští fanoušci tleskali vestoje?
Vybavuju si, že párkrát za kariéru to tak bylo. Třeba po prohraném finále v Anglii 1996, nebo v semifinále v Portugalsku.

Výkony kterých českých hráčů se vám líbily nejvíc?
Víte, že já nerad chválím jednotlivce. Myslím si, že jsme hráli kvalitní kolektivní fotbal, takhle to má vypadat. Lepší předvést hru, kterou ocení fanoušci, která se líbí, než hrát blbě a postoupit.

Řekl jste to také hráčům v kabině po remíze s Německem?
Byl jsem je pozdravit, ocenit jejich práci. Byli strašně zklamaní, že nepostoupili. Dál jsem nechtěl zdržovat, pak už je v kabině prostor hlavně pro trenéra.

Pavel Nedvěd losoval v Praze základní skupiny Eura „21“, které se v roce 2015...
Pavel Nedvěd (vlevo) a Michel Platini.

Trenéru Jakubu Dovalilovi končí u reprezentace smlouva. Měl by podle vás dostat novou, nebo skončit?
Kdybych o tom rozhodoval já, tak by záleželo, jestli trenér Dovalil u jedenadvacítky najde motivaci do další práce. Ze strany asociace by dostat prostor měl, protože výkony byly opravdu dobré.

Ale výsledky neměl. Nepostoupil do semifinále, ani na olympiádu.
Jsem přesvědčený, že u mládežnických kategorií je důležitější hra a výchova hráčů pro reprezentační áčko než výsledky.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...