130 let
Slavnostního aktu se zúčastnil také český prezident Miloš Zeman (vzadu druhý...

Slavnostního aktu se zúčastnil také český prezident Miloš Zeman (vzadu druhý zprava), který je v Číně na pětidenní návštěvě, a šéf českého fotbalového svazu Miroslav Pelta (vpravo). | foto: ČTK

Nedvěd otevřel v Číně fotbalovou školu. Zeman ho představil jako nejlepšího hráče světa

Sport
  •   17:12
ŠANGHAJ - Fotbalista Pavel Nedvěd v Šanghaji oficiálně otevřel fotbalovou školu pro čínské děti. Slavnostního aktu se zúčastnil také prezident Miloš Zeman, který je v Číně na pětidenní návštěvě. Šéf české fotbalové asociace Miroslav Pelta uvedl, že čínská finanční a energetická společnost CEFC, která koupila šedesátiprocentní podíl ve Slavii, by se mohla stát dalším sponzorem české reprezentace.

Nedvěda v Šanghaji přivítali malí čínští fotbalisté v červených dresech s míči v rukou. Prezident Zeman jim Nedvěda představil jako nejlepšího hráče Evropy a prohlásil, že nejlepší hráč Evropy znamená vlastně nejlepší hráč světa.

Poukázal přitom na výsledek semifinálového zápasu loňského MS, v němž Německo porazilo Brazílii vysoko 7:1.

Podle šéfa fotbalového svazu Pelty byla česko-čínská spolupráce ve sportu i předmětem pátečního jednání prezidentů obou zemí Zemana a Si Ťin-pchinga.

Slavii kupuje čínská firma. Většinový podíl připadne společnosti CEFC

„Čína si dala jasný cíl, že chce ve fotbale v co nejkratší době dosáhnout úspěchů, protože ví sama, že zatím není úspěšná, a ten potenciál, nejen lidský, ale hlavně finanční, tady je. Myslíme si, že bychom mohli být jedním z nástrojů podpory,“ řekl českým novinářům Pelta.

„Když jsem viděl ty malé kluky tady, kteří přišli na zahájení školy, tak jsem v nich už viděl budoucí silné fotbalisty... Viděl jsem, jak jim jiskřily oči, jak měli radost, že vidí hráče, který je majitelem Zlatého míče pro nejlepšího hráče Evropy,“ dodal.

Pelta se také zmínil o možnosti, že by českou reprezentaci sponzorovala čínská firma. „Se společností CEFC jsme uzavřeli dohodu o tom, že budeme jednat o sponzorství reprezentace ČR, jak juniorské, tak reprezentace dospělých. Takže přijde další významný sponzor do českého fotbalu,“ konstatoval Pelta.

Autor: ČTK