Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Zemanovy názory se mi líbí, říká Nedvěd. Vyznamenání staví nad Zlatý míč

Sport

  12:19
PRAHA - Pro bývalého fotbalistu Pavla Nedvěda je státní vyznamenání za zásluhy velkou poctou a cení si ho více než všech fotbalových ocenění, které za svou kariéru získal. A to včetně Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy za rok 2003. Rovněž ho těší, že ho vyznamenal prezident Miloš Zeman, kterého si váží za jeho názory.

Oceněný Pavel Nedvěd. foto: ČTK

„Byl to velký zážitek. Toto vyznamenání stavím úplně nejvýše. Výše než Zlatý míč a všechna další ocenění. Být oceněn prezidentem mé vlasti je velká čest,“ prohlásil Nedvěd při dnešním setkání s novináři na Fotbalové asociaci ČR.

Ačkoli se o jeho vyznamenání mluvilo už od jeho zářijové cesty do Číny s českou delegací v čele s prezidentem Zemanem, sám si tím prý do poslední chvíle nebyl jistý.

„Já do posledního dne nevěděl, jestli medaili dostanu. Pan prezident mi jen při cestě do Číny říkal, že bych si měl vzít na 28. října volno. To samozřejmě mohlo znamenat, že mě vyznamená, ale také že jen budu pozván na nějaké oslavy. Nebyl jsem si jistý do poslední chvíle, o to to bylo hezčí,“ řekl Nedvěd.

Cení si i toho, že ho vyznamenal právě Zeman, s jehož názory se prý většinou ztotožňuje. „Pana prezidenta respektuji a pozorně sleduji každý jeho projev. Mám je rád, protože v nich je hodně pravdy a líbí se mi jeho názory, se kterými se ztotožňuji,“ prohlásil bývalý kapitán fotbalové reprezentace. „Absolutně souhlasím i s jeho posledními názory, co se týče uprchlíků, muslimů, žen, co se nemají zahalovat, když jsou tady u nás. Našel bych mnoho společných názorů,“ dodal.

Dojem na něj udělal i středeční Zemanův projev před udělováním státních vyznamenání. „Měl moc hezký projev, bylo to dojemné. Moje manželka brečela, když byl vyznamenán tatínek toho kluka, který položil život za spolužačku,“ připomněl potlesk ve stoje pro Petra Vejvodu, který loni přišel o život, když bránil spolužačku před útokem psychicky nemocné ženy ve škole ve Žďáru nad Sázavou, za což dostal medaili Za hrdinství, kterou převzal jeho otec.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...