Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nejbohatší muži anglického fotbalu: šejk Mansúr, mezi hráči Beckham

Sport

  16:16
PRAHA - Nejbohatším mužem v anglickém fotbale je majitel Manchesteru City šejk Mansúr, jehož majetek podle magazínu FourFourTwo činí 20 miliard liber (asi 562 miliardy korun). Nejmovitějším hráčem je záložník David Beckham (100 milionů liber), trenérům pak vládne italský kouč Anglie Fabio Capello (36).

David Beckham. foto: ČTK

Za Mansúrem se umístil jeden ze spoluvlastníků druholigového Queens Parku Rangers indický ocelářský magnát Lakšmí Mittal (17 miliard). Třetí místo patří hlavnímu akcionáři Arsenalu Ališeru Usmanovovi (8), následuje majitel Chelsea Roman Abramovič (7,4) a vlastník druholigového Southamptonu švýcarská rodina Liebherrů (3).

Beckhamův majetek se sice oproti loňsku ztenčil o 25 milionů a záložník Los Angeles Galaxy si v celkovém pořadí pohoršil na 49. místo, pořadí fotbalistů přesto vede s velkým náskokem. Jmění Michaela Owena z Manchesteru United na druhé příčce totiž činí "jen" 40 milionů liber.

Čtěte také

Pětici nejbohatších hráčů doplňují Owenův spoluhráč Rio Ferdinand (34), stoper Sol Campbell z Newcastlu (31) a další reprezentant United Ryan Giggs (27). Mezi trenéry vede Capello s majetkem ve výši 36 milionů. Na druhém místě je kouč druholigového Ipswiche Roy Keane (28), který však většinu svého jmění nashromáždil během hráčské kariéry v Manchesteru United. Na třetím místě je jeho bývalý kouč Alex Ferguson (22), následuje Carlo Ancelotti z Chelsea (21) a Arséne Wenger z Arsenalu (17).

O šestou příčku se dělí kouč bohatého Manchesteru City Roberto Mancini s novým trenérem druholigového Leicesteru a někdejším lodivodem anglické reprezentace Svenem Göranem-Erikssonem (oba 15).

Na osmé pozici figuruje trenér rezervy United a bývalý kanonýr Ole Gunnar Solskjaer, který se s deseti miliony dělí o umístění s Markem Hughesem z Fulhamu a Harrym Redknappem z Tottenhamu.

Žebříček podle magazínu dokazuje, že ekonomická krize se na fotbalu příliš nepodepsala. Celková hodnota spočítaného bohatství činí 77 miliard liber, což je o osm víc než před rokem.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!