130 let
Fotbalista Sparty David Lafata.

Fotbalista Sparty David Lafata. | foto: MAFRA - Michal Růžička

Nejkrásnější gól v kariéře, těšilo znovuzrozeného střelce Lafatu

Sport
  •   22:09aktualizováno  22:17
PRAHA - Jablonecký trenér Jaroslav Šilhavý po zápase na Spartě spustil: „Rozdíl mezi námi a Spartou byl v Davidu Lafatovi.“ Výstižná slova. Jablonec hrál vyrovnanou partii, ale v 61. minutě přišla chvíle sparťanského kapitána: centr Dočkala poslal nůžkami pod břevno. Nádherná trefa! K ní o pár minut později přidal i druhý zásah. Sparta vyhrála 2:0.

První branka Lafaty, to bylo na Letné v neděli odpoledne velké téma. „David ještě teď sklízí gratulace od spoluhráčů a realizačního týmu,“ usmíval se 45 minut po utkání Vítězslav Lavička, kouč Sparty. „Ta trefa byla nejen důležitá, ale také výstavní.“

Lafata opět prokázal svou důležitost pro Spartu. Tři body zajistil trefou, která byla možná nejhezčí ze stovek všech jeho gólů z průběhu celé kariéry. „Nůžkama už jsem gól dal, takhle pěkně pod břevno ale ne,“ povídal Lafata.

Co vám proběhlo hlavou, když se k vám míč snášel? Měl jste hned jasno, že se zavěsíte do vzduchu a zkusíte nůžky?
Jinak už střílet nešlo, musel jsem ty nůžky zkusit. Někdo si za mnou sice křikl, ať míč pustím, ale ani nevím, kdo to byl. Zkusil jsem to, vyšlo to, mám všechny kosti pohromadě, takže paráda.

Zakončení nůžkami u vás není úplně obvyklé. Kde se ve vás vzalo takové sebevědomí?
Je pravda, že s nimi šetřím. (úsměv) Nůžky se vám povedou párkrát v životě, tyhle mi sedly krásně: byla to i rána, gólman neměl šanci zasáhnout. Byl to výjimečný gól, možná nejhezčí v celé kariéře.

ČTĚTE VÍCE

V dubnu jste v dvojrozhovoru pro MF DNES s Josefem Hušbauerem říkal, že sníte o gólu nůžkami. Byla tohle tedy ta vysněná trefa, po které už můžete v klidu skončit kariéru?
Jo, to byla ona. Už mi tohle říkal v kabině Bořek Dočkal. Doufám ale, že nebude proti, když ještě chvíli vydržím.

Co vám po zápase řekli vaši bývalí spoluhráči z Jablonce?
Musím říct, že jsem i od nich dostal gratulace k tomu prvnímu gólu. Všiml jsem si, že mi tleskali také fanoušci Jablonce, což bylo příjemné. Musím jim poděkovat.

Záložník Bořek Dočkal, slaví gól s Davidem Lafatou.

Zvládli jste těžký ligový zápas, jste v základní skupině Evropské ligy. Dá se říct, že jsou těžké časy za vámi?
Budeme v to doufat. Teď je reprezentační přestávka, kdy bude čas na odpočinek.

To se vás netýká, čeká vás reprezentační sraz...
Bylo by pěkné, kdyby se mi něco podobného jako proti Jablonci povedlo i v nároďáku.

Naskočily vám po druhém gólu myšlenky na hattrick?
Na hattrick jsem nemyslel. Řekl jsem si o střídání, už jsem toho měl dost. Jsem moc rád, že jsme Jablonec porazili. Všechny zápasy jsou důležité, ale tohle bylo utkání s přímým konkurentem o nejvyšší příčky. Kdybychom ho nezvládli, tak by nám čelo tabulky odskočilo. Takhle jsme udrželi kontakt se špičkou.

Autor: