Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší trenér sezony Lavička: Spartě chyběla vyrovnanost výkonů

Sport

  18:00
PRAHA - Se Spartou nevyhrál žádnou trofej, ale za svou práci slyšel chválu a uznání. Proto je v novinářské anketě Zlatý míč nejlepším trenérem ročníku 2012/2013 Vítězslav Lavička. Cenu tradičně vyhlašují Lidové noviny. "Necítím se jako úspěšný trenér, když nám jeden stupínek k titulu chyběl. Ale ocenění si vážím a děkuju za něj," řekl padesátiletý kouč.

Vítězslav Lavička s cenou LN pro nejlepšího trenéra ligy. foto: MAFRA - František Vlček.

Sparta angažovala Vítězslava Lavičku loni v létě poté, co mužstvo během jara prohospodařilo slibný náskok z podzimu 2011 a skončilo až druhé. I letos pod Lavičkou bralo stříbro, za mistrovskou Plzní zaostalo o dva body. V tom je to podobné jako loni, kdy tým pod vedením Jaroslava Hřebíka a Martina Haška skončil za Libercem. Přesto druhé místo pod Lavičkou je jiné, sympatičtější. Herní vzestup je nezpochybnitelný, vždyť i z tábora rivalů bylo během jara slyšet: "Sparta hraje nejlepší fotbal v lize." Ale v tabulce nejlepší nebyla. "Pokud novináři zaznamenali posun a progres, tak nás to těší, i když jsme nedosáhli toho, čeho jsme chtěli. Každopádně je to povzbuzení do další sezony," poznamenal Lavička, když cenu převzal.

Kdy se sezona, jež dlouho vypadala úspěšně, zlomila?
Jedním z důvodů bylo, že jsme si neudrželi výkonnost delší dobu, prostě nám chyběla vyrovnanost. Sehráli jsme řadu dobrých zápasů, zlepšili jsme se střelecky, ale srážely nás výpadky v utkáních, ve kterých jsme očekávali, že budeme úspěšní.

Čím si to vysvětlujete?
Remíza s Jihlavou nebo porážka v Brně, o kterých se mluví nejvíc, se můžou jevit jako osudové. Ale bolela nás každá ztráta. A kde hledat příčinu? Pokud to mám říct stručně, tak nám v dané chvíli chyběla individuální a kolektivní zodpovědnost. Další objektivní příčinou jsou vynucené změny v kádru, mám na mysli hlavně zranění některých hráčů.

Lavička:

"Například za mých hráčských časů Sparta procházela obdobím, kdy se stabilizoval kádr, a pak jsme v určitém období kralovali. Uvědomuju si, že historicky i co se týče podmínek, nás všechno předurčuje k tomu, abychom měli ty nejvyšší cíle."

Může s menší odpovědností souviset fakt, že tým je zatím křehký?
Připadat vám to tak může. Máme zkušené hráče, ale také mladší generaci, která ty zkušenosti teprve sbírá. Proto ta nevyrovnanost výkonů.

Z toho vyplývá, že by mužstvo potřebovalo čas, aby si víc sedlo. Ale ten vám ve Spartě asi nikdo nedá.
Sparta je specifická. Bez rozdílu věku hráči vědí, jak se mají chovat v obranné i útočné fázi. S tím pak souvisí ta míra zodpovědnosti.

Sparta potřetí za sebou skončila druhá. U předchozích nezdarů jste nebyl, ale přesto, lze najít nějaký společný rys toho, že klub titul opět nezískal?
Sice jsem Spartu sledoval, ale porovnávat s předchozími roky ten poslední nemůžu. Jsem rád, že jsme postupně zapracovali mladé hráče, což patří k filozofii klubu. Ve většině zápasů jsme hráli konstruktivní, ofenzivní a poctivý fotbal. To jsou důvody, že směr je nastavený správně. Ale je jasné, že jsou věci, které potřebujeme zlepšit.

Proč Sparta už není takovým suverénem jako v minulosti?
Je jiná doba. Například za mých hráčských časů Sparta procházela obdobím, kdy se stabilizoval kádr, a pak jsme v určitém období kralovali. Uvědomuju si, že historicky i co se týče podmínek, nás všechno předurčuje k tomu, abychom měli ty nejvyšší cíle.

Co musíte udělat jinak, aby to příště vyšlo?
Být ještě důslednější v tom, co chceme dělat, a v našem směru pokračovat. Hrát poctivý ofenzivní fotbal.

Co si fanoušek má pod pojmem poctivý fotbal představit?
Atraktivní fotbal, který by fanoušky uspokojil. A aby byl efektivní. Jde o to, na hřišti splnit malé detaily, z kterých se skládá výkon hráčů i celého týmu.

Možná právě jen detailem je funkce kapitána. Je však Marek Matějovský tím správným?
Názory na Marka se různí. Je to jeden z našich nejzkušenějších hráčů, který má v náplni práce tvořit hru. Na podzim bojoval se zraněním, část jara měl dobrou formu. Ale aby byl užitek pro celkový úspěch týmu větší, očekávali jsme lepší statistiky. To znamená góly a asistence.

To jste vyslovil herní pohled. Jaký pohled máte na Matějovského jako na kapitána, na lídra?
Pojem vůdce si můžeme představit různě. Marek je typem hráče, který, když je v pohodě, výkonem strhne všechny kolem sebe. Ale pokud se dostane do situace, kdy se mu nedaří, tak není typem, který by burcoval okolí. Ale musím říct, že vždycky se ze sebe snažil vydat maximum.

Nemyslíte si, že v momentě, kdy měl formu, tak si uškodil některými rýpavými prohlášeními? A zrovna vlastnosti, jako je pokora a respekt k soupeři, nejčastěji zmiňujete.
On sám to ví. S hráči jsme řešili individuálně i týmově, jak se mají chovat, když tým vítězí. Marek někdy reagoval příliš v emocích.

Rozumíte si s ním?
Ano, nemám s ním problém. Ale to platí o každém hráči z kádru. Marek o fotbale hodně přemýšlí, je schopný do hry přinést nevšední nápady a řešení situací.

Matějovský má ještě rok smlouvu. Zůstane, nebo uvažujete o tom, že by mohl odejít?
Jsme ve fázi, že si vyhodnocujeme výkony a přínos každého hráče nejen za poslední sezonu, ale i s výhledem do budoucna. Uvidíme, k čemu dojdeme.

Neřekl jste si během jara, že jste v zimě mohl udělat něco jinak? Třeba vedle Váchy a Lafaty získat ještě další posily?
Za prvé oba svými výkony na jaře ukázali, že to byla správná volba. Opravdu byli posilami. V zimě jsme měli dvě priority, získat středového hráče a útočníka. Na to jsme se zaměřili a jsem moc rád, že je vedení přivedlo.

CENA LN. Nejlepším trenérem sezony byl vyhlášen Vítězslav Lavička. Cenu mu předal redaktor Michal Hořejší.

O Radoslavu Kováčovi jste neuvažoval, když teď vidíte, jak perfektní služby odvedl pro Liberec?
S příchodem Lukáše Váchy se otevřel prostor pro Maria Holka na pozici stopera. Předváděl velmi dobré výkony, ukázalo se to jako dobrý tah. Nikdo nemohl vědět, že se v dubnu zraní a do konce jara už nám nepomůže.

Máte nadstandardní vztah s fanoušky, před každým zápasem je jdete pozdravit. Je to rituál?
V mých očích jsou nedílnou součástí klubu. Historicky má Sparta nejširší fanouškovskou základnu. Má podporu nejen v Praze, ale i v celé zemi. Já si nesmírně vážím toho, jak nás podporují. V letošní sezoně za námi stáli i v těžkých obdobích. Z toho mám dobrým dojem a je to pro nás zavazující. Proto nás moc mrzí, že jsme jim neudělali radost titulem.

Nezneužívají někdy vaší přízně? Klub často pyká za výtržnosti.
Vím, že se někdy objeví věc, která je v rozporu s naší filozofií, ale někdy to prostě neuhlídáte. Jsem přesvědčený, že drtivá většina z nich je slušná. A těch si vážíme. S fanoušky musíte dlouhodobě pracovat a to Sparta dělá. Měl jsem možnost to poznat zatím během roku a vím, že ta spolupráce je nastavena velmi dobře.

Můžete být konkrétnější?
Můžu posloužit historkou. Před naším zápasem v Teplicích jsem viděl, jak připravovali velký transparent. Věnovali tomu spoustu času a energii. A je jasné, že je to stojí i hodně peněz. A oni to dělají ze srdce. Chtějí s klubem vyjádřit soudržnost. Pokud uvidí, že je za námi poctivá práce, tak nás podporovat nepřestanou. Dali nám to najevo i po posledním zápase. Jejich reakce byla velmi příjemná.

Příjemné angažmá jste před příchodem do Sparty prožil v Austrálii. Nikdy jste nelitoval, že jste se vrátil?
Ne, nelitoval a nelituju. V Austrálii se mi moc líbilo, byly to krásné tři roky. Ve Spartě jsem zažil velmi zajímavý rok, byť bez titulu. Něco jsme začali tvořit a z toho mám vnitřně velmi dobrý pocit.

Co vás po návratu v českém fotbale překvapilo?
Spíš bych si přál, aby v něm bylo víc pozitivních činů. Aby fotbal v očích veřejnosti získal lepší kredit. Myslím si, že to je záležitost všech, kteří mají fotbal rádi. Fanoušků, hráčů i těch, kteří o všem rozhodují.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!