Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Nejlepších 10 branek roku 2019: nůžky stříhaly o sto šest, Son napodobil Maradonovo sólo

Sport

  5:00
Praha - Rok 2019 nabídl spousty krásných fotbalových akcí. Server Lidovky.cz vybral deset nejhezčích branek, mezi nimiž nechybí Lionel Messi, Eden Hazard či Son Hung-min a jeho bezchybné sólo, které dalo vzpomenout na nejzářivější časy kariéry Diega Maradony.

Son Heung-min z Tottenhamu slaví gól v Lize mistrů foto: ČTK

10 Dániel Zsóri

Rumunský útočník Dániel Zsóri ve svých devatenácti letech zatím nepatří k obávaným zabijákům, za dva roky se rodákovi z Oradea povedla vstřelit jediná branka. Ta ale stála za to. V utkání nejvyšší maďarské ligy se mu v dresu Debrecenu podařilo vstřelit úžasný gól nůžkami, který v 93. minutě znamenal vyrovnání na závěrečných 1:1.

9 Kevin De Bruyne

Bývalý brankář pražské Sparty a Liberce Martin Dúbravka v dresu Newcastlu mohl jen uznale pokyvovat nad krásnou střelou Kevina De Bruyneho, ten ho překonal dělovkou o břevno. Jeden ze členů „zlaté“ belgické generace se stal klíčovou postavou trenéra Manchesteru City Pepa Guardioly.

Akce začíná v čase 1:05:

8 Eran Zahavi

Eran Zahavi si podmanil Čínu. Izraelský útočník v sezoně 2018/2019 nastřílel v 28 utkáních 29 branek a překonal historický rekord v počtu nastřílených gólů. V dresu Guangzhou nejvíce vynikla trefa kopem „Rabona“, kterou vsítil v zápase proti Tianjinu.

7 Lionel Messi

V této anketě nesmí chybět ani nejlepší fotbalista současnosti Lionel Messi. Argentinec získal během letoška rekordní šestý Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa. Hvězdný útočník Barcelony se tak v čele prestižní ankety magazínu France Football osamostatnil před portugalským rivalem Cristianem Ronaldem z Juventusu Turín, který za letošní rok skončil třetí. Messi v zápase proti Betisu Sevilla vstřelil hattrick, ten korunoval chytrým lobem po přiťuknutí Jordiho Alby. Unikátnost momentu dokumentuje i fakt, že fanoušci Betisu po brance uznale Messimu zatleskali.

6 Luis Suaréz

Přestože se hlavní hvězdou duelu 16. kola španělské ligy mezi Barcelonou a Mallorcou stal díky rekordnímu 35. hattricku v soutěži Lionel Messi, pozadu nezůstal ani jeho spoluhráč Luis Suárez. Dvaatřicetiletý uruguayský fotbalista se předvedl výstavním gólem patičkou, kterým pomohl k výhře 5:2. Suárez ho označil za svůj nejlepší v kariéře.

5 Paulo Dybala

V přátelských utkáních před sezonou se dolaďují spíše taktické návyky a nepadá v nich mnoho pohledných branek. Zářnou výjimkou je utkání Juventusu proti Triestině. Paulo Dybala při převzetí obehrál pohlednou kličkou obránce a bezchybným lobem na zadní tyč překonal bezmocného brankáře.

4 Eden Hazard

V Chelsea byl před odchodem do Realu Madrid Eden Hazard modlou. Belgické křídlo udivovalo svým vytříbeným driblinkem, jímž dělalo problémy všem obranám v Premier League. V tomto případě to schytali zadáci West Hamu, ze kterých si Hazard udělal cvičné kužely a svůj únik s přehledem zakončil do spodního koutu branky Łukasze Fabiańského.

3 Marcel Sabitzer

Rakouský ofenzivní útočník Marcel Sabitzer si v dresu Lipska začíná získávat více a více pozornosti. Není ani divu, když dokáže trefit tak krásný kop, jaký se mu povedl v utkání skupinové části Ligy mistrů proti Zenitu Petrohrad. V 59. minutě dostal Sabitzer uvnitř pokutového území míč, který si zpracoval na prsa a po dopadu ho nártem trefil přímo do vzdálenější šibenici. Trajektorie tohoto kopu měla až magickou rotaci.

2 Omar Jehad Al Somah

V Al Ahlí je Omar Somah již od roku 2014 a stal se legendou místních fanoušků. Ve 116 zápasech nastřílel za elitní tým ze Saudské Arábie 109 branek, tu nejhezčí si nechal na tento rok. Po zpracování centru ramenem totiž 192 cm urostlý forvard neváhal a pohotovými nůžkami vstřelil krásný gól.

1 Son Hung-min

Korejským sportovcem roku byl potřetí za sebou vyhlášen fotbalista Son Hung-min. Útočník Tottenhamu dostal od fanoušků 82 procent hlasů, nejvíc od zavedení ankety v roce 2007. Při nejhezčí brance uplynulého roku po vzoru Diega Maradony prošel přes celé hřiště a doslova zesměšnil celou obranu Burnley. Sedmadvacetiletý Son Hung-min pomohl v minulé sezoně Tottenhamu k postupu do finále Ligy mistrů, v tomto ročníku se v dresu londýnského klubu trefil už desetkrát. Nedávno byl potřetí v kariéře vyhlášen nejlepším asijským fotbalistou působícím ve světě.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!