130 let

Paula Dapenaová při minutě ticha neuctila památku Diega Maradony. | foto: Twitter.com/ Jordi Arrufat

‚Nejsem ochotna držet minutu ticha za násilníka.‘ Španělská fotbalistka odmítla uctít Maradonovu smrt

Sport
  •   13:26aktualizováno  14:45
La Coruňa - Smrt Diega Maradony, který zemřel minulý týden v šedesáti letech na infarkt, vyvolala v nejen sportovním prostředí velkou odezvu. Rodinu legendárního argentinského fotbalisty zavalila řada kondolencí, našli se ale i tací, kteří vyjádřili odpor k tomu, aby projevili k Maradonovi úctu. Své by o tom mohla vyprávět španělská fotbalistka Paula Dapenaová.

Světový fotbal si o víkendu připomněl legendu argentinského fotbalu minutou ticha. Někde k tomu přistoupili v desáté minutě zápasu na počest jeho čísla, jinde zase před samotným utkání, jak tomu bývá jindy zvykem. 

V nedělním přátelském ženském zápase prvoligového Deportivo la Coruňa s provinčním Viajes Interrias se našla jedna výjimka. Paula Dapenaová z třetiligového celku se ale rozhodla minutu ticha neuctít, sedla si na zem a k ostatním fotbalistkám se otočila zády. Gesto se postupně dostalo do celého světa, když si jej všimly celostátní deníky. 

Paula Dapenaová při minutě ticha neuctila památku Diega Maradony.
Ulice italské Neapole.

„25. listopadu, kdy Maradona zemřel, je v kalendáři Mezinárodní den proti násilí na ženách. Nevšimla jsem si, že by se někde dělala podobná gesta za oběti těchto činů. Takže nejsem ochotna držet minutu ticha za násilníka a pedofila,“ vysvětlila pro lokální server Pontevedra Viva čtyřiadvacetiletá fotbalistka.

Dapenaová uznává fotbalový přínos Maradony, zároveň ale poukazuje na jeho odvrácenou stránku osobnosti. Španělská fotbalistka narážela především na Maradonův vztah s o třicet let mladší partnerkou, po které byla modla argentinského fotbalu před šesti lety obviněna za napadení. 

Úmrtí Diega Maradony navíc vyvolalo i další kauzu. Ze zabití z nedbalosti je obviněný jeho osobní lékař Leopold Luque, během nedělního rána v jeho ordinaci a bydlišti na předměstí Buenos Aires prohledávala policie případné důkazy, případ zatím zůstal neuzavřený.

Autor: David Ako