Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Největší fotbalová akce v českých dějinách. „Malé Euro“ se blíží

Sport

  14:00
PRAHA - Přesně tři čtvrtě roku zbývá do startu největší fotbalové akce, kterou Česko může pořádat. Ve středu 17. června začne v Praze, Olomouci a Uherském Hradišti mistrovství Evropy do 21 let. Už teď je jasné, že se na turnaji představí atraktivní týmy.

Fotbalisté Španělska jsou mistry Evropy foto: Reuters

„Vstupujeme do závěrečné fáze přípravy,“ ohlásil předseda organizačního výboru Petr Fousek. „Čeká nás napjatých devět měsíců, ve kterých se budeme snažit přispět k tomu, abychom to dotáhli do zdárného konce.“

Čas teď poběží rychle. V polovině října proběhne play-off, ze kterého vzejdou účastníci šampionátu. Česko má jako pořadatel účast jistou a zbylých sedm míst můžou obsadit týmy jako Španělsko, Německo, Anglie, Francie, Itálie nebo Nizozemsko (rozdělení do barážových dvojic viz tabulka).

Největší pořadatelský projekt v dějinách českého fotbalu

Ve čtvrtek 6. listopadu pak Praha uspořádá slavnostní ceremoniál, který za účasti šéfa UEFA Michela Platiniho vyvrcholí losem základních skupin. Česko bude automaticky nasazené do skupiny A, která proběhne v Praze (Eden a Letná). Moravskou skupinu budou hostit Olomouc a Uherské Hradiště.

„Jde o největší pořadatelský projekt v dějinách českého fotbalu. Ve hře je to nejlepší, co máme k dispozici. Nejlepší stadiony, nejlepší tréninková hřiště, nejlepší hotely...“ vysvětloval Fousek. „Mistrovství do jedenadvaceti let už v myšlení UEFA není dorostenecká soutěž.“

Český reprezentant Václav Pilař se raduje z vítězného gólu.

Detailní program zápasů představí organizační výbor 11. listopadu. Kromě přesných časů a dějiště jednotlivých zápasů by měl potvrdit i to, že jedno semifinále bude v Praze a jedno v Olomouci.

Finále pak pravděpodobně uspořádá Eden, který loni prošel zatěžkávací zkouškou v podobě evropského Superpoháru mezi Bayernem Mnichov a Chelsea.

Představí se i opory Vrbova nároďáku?

Na turnaj se pečlivě připravuje i česká reprezentace do 21 let pod vedením trenéra Jakuba Dovalila. Cílem je minimálně postup do semifinále. "Neradi bychom, aby se opakoval šampionát v Dánsku, kdy organizačně vše fungovalo, ale domácí reprezentaci se nedařilo a brzy vypadla. Pak to ovlivní vše, především návštěvnost," řekl hlavní organizátor Petr Fousek.

Pomoci by k tomu měly i posily ze seniorské reprezentace jako Ladislav Krejčí, Matěj Vydra, Pavel Kadeřábek či Václav Kadlec. "Probíhají jednání mezi trenéry Vrbou a Dovalilem o těchto hráčích. Všichni respektujeme potřeby áčka v kvalifikaci o Euro, na druhou stranu je toto mimořádná událost a musíme mít ty největší ambice. Proto se snažíme, aby tým měl co nejsilnější složení. Tento názor má hodně zastánců, což mě těší," uvedl Fousek.

Ceny vstupenek zveřejní organizační výbor v prosinci, až bude znát všechny účastníky a los obou skupin. Cílem jsou zaplněné stadiony, jako to loni dokázal Izrael.

„V tomto směru máme určitou autonomii. UEFA není slepá a nechce ze Švýcarska rozhodovat, jaké by měly být české ceny,“ poznamenal Fousek. „Bude důvěřovat výboru, i když právo supervize si vyhradila. Takže ceny s nimi budeme konzultovat, ale myslím, že do nich nebudou zasahovat. Každopádně naše filozofie je zaměřená na návštěvnost.“

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!