Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Největšími favority jsou nadále Brazilci. Nejpravděpodobnější finále? S Chorvaty

Sport

  11:33
PRAHA - Osmifinále fotbalového mistrovství světa jsou minulostí, v pátek a sobotu se do sebe zaklesne osm nejlepších týmů letošního mundialu, aby se rozhodlo o postupujících do semifinále turnaje. A konce některých favoritů s kurzy sázkových kanceláří celkem zajímavě zamíchaly.

Dotáhne Neymar Brazílii k očekávanému titulu? foto: čtk/ap

Už v pátek odpoledne se utkají Uruguay a Francie, večer pak dojde na hodně očekávanou bitvu spolufavoritů celého turnaje Brazílie s Belgií.

SROVNÁNÍ JEDNOTLIVÝCH ČTVRTFINÁLOVÝCH DVOJIC

6 vzájemných duelů, dva vyhráli Uruguayci, a to včetně MS 1966, čtyři skončili remízou. Na MS se obě země potkaly celkem třikrát. Naposledy vyhráli Uruguayci v přátelském zápase 5. června 2013 brankou Luise Suáreze 1:0.

Půjde teprve o druhý vzájemný střet. K tomu prvnímu došlo na MS 2002, kde se pozdější mistři světa vyhráli osmifinále 2:0 zásluhou Rivalda a Ronalda.

Jde o střet starých známých, vždyť obě země se potkaly již čtyřiadvacetkrát. Celková bilance? Osm výher ostrovní země, devět remíz a sedm triumfů Seveřanů. Ale… „Musíme se soustředit na čtvrtfinále, nemáme s nimi dobrou bilanci,“ řekl už krátce po postupu kouč Albionu Gareth Southgate. Ví, o čem mluví.

Anglie totiž vyhrála první čtyři střetnutí, to úvodní v roce 1908 dokonce 12:1, jenže na MS oba souboje skončily remízou, na ME je bilance 1:1, poslední střet před šesti lety pak ovládli v poměru 4:2 Švédové.

Teprve počtvrté od rozpadu Sovětského svazu a Jugoslávie se potkají obě země. Oba kvalifikační duelu o EURO 2008 skončily 0:0, poslední střet – přátelák před třemi lety – pak ovládli v poměru 3:1 Chorvaté. Za poražené otevřel skóre Smolov, po změně stran se ale trefili Kalinič, Brozovič a Mandžukič.

Z pěti největších favoritů, tak jak se očekávalo před šampionátem, zbyli ale už jen Brazilci a Francouzi. Ze hry jsou Němci, kteří skončili potupně už v základní skupině, Španělé i Argentinci, pro které se stali nepřekonatelnými překážkami Rusové, respektive hráči ze země galského kohouta.

V sobotu si to rozdají Švédové s Angličany, po nich zakončí čtvrtfinálové boje nabuzení domácí Rusové, které vyzvou Chorvaté.

Jak vypadají kurzy dle ostrovní sázkové kanceláře William Hill nyní?

Parta kolem obdivovaného, ale také kritizovaného Neymara je stále brána za největšího favorita na zisk titulu (v jejich případě už šestého), za nimi aktuálně následují Francouzi, Belgičané, Chorvaté a až pátí jsou Angličané. Po nich pak Uruguayci, Rusové a Švédi.

Pokud bychom se podívali na kurzy dle toho, kdo postoupí do finále, pak jsou lídry opět Brazilci, za nimi ale následují překvapivě Chorvaté, naopak se propadla – celkem logicky – Belgie.

Dle bookmakerů je tak momentálně nejpravděpodobnějším finálovým soubojem ten mezi Brazílií a Chorvatskem, následuje Chorvatsko vs. Francie a Brazílie vs. Anglie.

Už čtvrtfinálové souboje ale mohou s těmito predikcemi hodně zamíchat, byť zatím mají všechna své lídry ve Francii, Brazílii, Anglii a Chorvatsku. Dojde na překvapení? 

To můžete sledovat také v našich podrobných on-line reportážích, které vám nabídneme ze všech bojů o semifinále letošního MS.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!