130 let
Bývalý fotbalista Tomáš Skuhravý.

Bývalý fotbalista Tomáš Skuhravý. | foto: Archiv

Nejvíc reprezentantů se rodí v Praze a na Valašsku. Mají jména Tomáš a Jan

Sport
  •   11:43aktualizováno  13:49
PRAHA - Statistika nemusí být nuda, zvlášť jde-li o sport. Napadlo vás třeba někdy, odkud pochází nejvíce českých fotbalových reprezentantů? Nebo jaké je ideální jméno pro budoucího hvězdného střelce? Projekt Česko v datech nyní přichází se zajímavými statistickými údaji týkajícími se právě českých reprezentantů v nejoblíbenější kolektivní hře.

Od 1. ledna 1993, kdy vznikla samostatná Česká republika, až do konce kvalifikace na EURO v říjnu 2015 odehrál český fotbalový nároďák přesně 250 utkání, do kterých zasáhlo celkem 209 hráčů. Projekt Česko v datech se nyní zaměřil na to, odkud hráči, kteří zasáhli alespoň do jednoho utkání se lvíčkem na prsou, pochází.

Nikoliv bez překvapení vyhrála Praha. V hlavním městě se narodilo hned 38 reprezentantů, na druhém místě je Brno s 11 a na třetím Ostrava s 10 hráči národního týmu. Zajímavostí naopak je, že hned 9 reprezentantů se narodilo na Valašsku. Unikátní mapu, ze které lze vyčíst údaje o všech reprezentantech z období 1993-2015 v návaznosti na to, kde se v Čechách narodili a v hodně případech i poprvé navlékli kopačky, si můžete prohlédnout zde.

O projektu Česko v datech

Ambicí projektu je vyhledávat témata, která jsou přitažlivá, zajímavá nebo důležitá pro celou společnost, ale jejichž zpracování vyžaduje pokročilé datové nástroje. Chce objevovat souvislosti, které se v datech skrývají, a potvrdit či vyvrátit tvrzení, která se v české společnosti tradují, ale bez práce s rozsáhlými daty jim chybí důkaz. Partnery projektu jsou společnosti SAS Česká republika, Deloitte, Unicorn a Cloud4com, které poskytly svá řešení pro zpracování a vizualizaci dat. Spolu s nimi se na projektu podílí i agentura Dark Side.

Zdroj: Česko v datech

„Zajímavé je, že většina budoucích reprezentantů nezačala svou kariéru v ligových klubech nebo jejich fotbalové kroky nevedly do ligových klubů. Často v mládežnickém věku začínali v menších klubech, ať už v těch větších městech nebo v jejich okolí. Jako nadějné fotbalisty si je pak větší kluby přirozeně stahují k sobě,“ komentuje statistiky Petr Hurych, šéf skaut společnosti SPORT INVEST International.

Budoucí střelec? Nechť se jmenuje Jan

Ještě zajímavější-a taky kurióznější-statistika se zabývá jmény fotbalových reprezentantů. Pokud by v cestě za úspěchem a kariérou v reprezentaci šlo jen o to, jak budoucího sportovce pojmenovat, u fotbalistů vítězí na plné čáře Tomáš. Tomášů nastoupilo v národním dresu vůbec nejvíce, rovných devatenáct. Jména Skuhravý, Ujfaluši, Rosický či Necid jistě zná každý fotbalový fanda.

Mapa rodišť fotbalových reprezentantů. Nejvíce (38) je jich z Prahy.

Na druhém místě jsou Janové, v národním týmu jich za 22 sledovaných sezon nastoupilo 13, Petrové, Martinové a Markové berou s 12 zástupci bronz. V českém nároďáku se ale objevili i hráči s netypickými či přímo exotickými jmény, Češi tak fandili mimo jiné Erichovi, Horstovi, Theodorovi, Günterovi nebo Edvardovi.

Většina rodičů, kteří dávají děcko do fotbalové školičky, si pro něj vysnila kariéru kanonýra. Pomoct k tomuto osudu by malému fotbalistovi mělo i jméno Jan. Zejména díky Janu Kollerovi, jenž za reprezentaci skóroval 55 krát, si Honzové drží první příčku mezi střelci. Celkem vsítili 70 branek, Tomášové jsou ale jen o osm přesných tref pozadu. Zejména Pavel Kuka s 22 brankami zajistil svým jmenovcům příčku třetí.

Perspektivu vykazují i Milanové. Milan Baroš v nejbližší době svůj účet 41 reprezentačních branek pravděpodobně nerozšíří, v posledních kvalifikačních zápasech o EURO 2016 jej však velmi dobře zastoupil slávistický kanonýr Milan Škoda. Do sítě Kazachstánu se trefil dvakrát a pomohl svým jmenovcům na čtvrté místo. Poskočí po EURU ještě výše?

Autor: oka