130 let
Petr Čech.

Petr Čech. | foto: ČTK

Rozhovor

Někdy je dobré dostat facku, komentoval ostudu Chelsea Čech

Sport
  •   10:18
PRAHA - Na vysoké porážky není brankář Petr Čech (28) v Chelsea zvyklý. Nedělní debakl 0:3 s fotbalisty Sunderlandu dostával z hlavy jen těžko. „Musel bych zapátrat v paměti, kdy se nám něco podobného stalo,“ řekl Čech na srazu reprezentace před utkáním s Dánskem.

O víkendu jste mohl vychytat své 150. čisté konto v Chelsea. Místo toho jste třikrát inkasoval. Jak jste vysokou porážku skousnul?
Podle průběhu zápasu jsme mohli dostat ještě víc gólů. Sunderland měl lepší nasazení, hrál lépe v ofenzivě i lépe bránil, jeho hráči vítězili v osobních soubojích a my jim nestačili.

Kdy jste začal vnímat, že se blíží průšvih?
Prvních dvacet minut z naší strany nevypadalo ideálně, i když jsme měli víc ze hry. Potom přišly nebezpečné protiútoky soupeře, ale svoje příležitosti nevyužil. V ten moment jsem si říkal, že přichází fáze, kdy se zápas zlomí v náš prospěch. Nestalo se. Sunderland šel do vedení a mohl v klidu čekat na brejky. Z naší strany následovala jen křeč a tlak bez nejvýraznějších šancí.

Vidíte hlavní příčinu nelichotivého výsledku v chybách obrany?
Kdybychom prohráli 2:3, mohli bychom o tom tak možná mluvit. Ani dopředu jsme ale neměli žádnou šanci.

V sestavě scházely některé opory. Nemá Chelsea slabší náhradníky než dřív?
Od začátku sezony nemůžeme počítat s Lampardem, zápasy jsme i bez něj vyhrávali, museli jsme se obejít bez  Terryho i Essiena a také jsme to zvládli. Je to v něčem jiném. Prostě jsme vyhořeli jako tým. Nemyslím si však, že naše situace je nyní kritická. Jsme pořád v lize první, i když jsme nevyužili zaváhání Manchesteru United.

Jak se může čerstvé selhání podepsat na formě Chelsea?
Před zápasem nikdo nečekal, že předvedeme takový výkon. Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Doufám, že šlo o ojedinělý případ. Uvidíme už v příštím kole, kdy hrajeme v Birminghamu. Někdy je dobré, když člověk dostane facku, a potom je důležitá reakce. Jsou prostě věci, které ve sportu nemůžete předpovídat. Nedělní porážku lze brát jako jeden z příkladů. Přitom po středečním vítězství nad Fulhamem vypadalo všechno v pořádku.

Rozebrali jste si zápas hned po jeho konci v kabině?
Po zápase vládnou emoce, je lepší se k tomu vrátit s odstupem, až se zase sejdeme po reprezentačních srazech. Vlastně ani moc není o čem hovořit. Všichni vědí, že to byl z naší strany nejhorší výkon za poslední roky.

Jak jste si vyhodnotil vlastní výkon? Zvolil jste důkladnější analýzu než obvykle?
Výkon rozebírám úplně stejně, ať už člověk hraje dobře nebo špatně. Proti Sunderlandu mi zápas vyšel, ale selhali jsme jako tým.

Jak reagovali na výsledek diváci zvyklí sledovat vítězství Chelsea?
Nadšení nebyli, ale prohráli jsme doma snad po třiceti zápasech a po devíti utkáních poprvé inkasovali. I fanoušci musí pochopit, že se taková věc může stát.

Všechny týmy ze špičky anglické ligy ztrácí body. Vytrácí se dominance tradičních gigantů?
Liga se srovnává. Sunderland také utratil miliony za posily. Pro fotbalisty je lákavé hrát Premier League i třeba za nováčka.

Naopak Chelsea neutrácí tolik jako dřív. Nechybí jí víc posil?
Před minulou sezonou jsme neutratili skoro nic a pak vyhráli double. Nepotřebovali jsme v létě sahat do kádru. Nebylo to tím, že by klub šetřil, spíš se věřilo, že máme schopný kádr, abychom titul obhájili. Přes poslední výsledek se ukazuje, že to můžeme zvládnout.

V Anglii máte na podzim namáhavý program. Nepřemýšlel jste, že byste si odpočinul a vynechal reprezentační zápas?
Vůbec ne. Jakmile nemám zranění, chci pokaždé za nároďák hrát. Když mi trenér Bílek řekl, že mě dá do nominace, zamluvil jsem si letenky a jsem tady.

Autor: Petr Adam