130 let

Česká obrana stíhá brazilské míčové kouzelníky. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Nemáme se za co stydět. Brazilci si s námi místy nevěděli rady, těší kouče Šilhavého

Sport
  •   23:25
PRAHA - Zklamaný z výsledku, ale spokojený z výkonu svých svěřenců především v prvním poločase byl trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý po prohře 1:3 v úterním přátelském zápase s Brazílií. Podle něj by z dobrého výkonu z první půle mohli Češi těžit v dalších zápasech kvalifikace o EURO 2020.

Češi ztratili slibně rozehrané utkání s Brazílií, Kanárci zvítězili 3:1

„Jak já tak i diváci mohli vidět velký úsilí a kvalitu především první půli. Hráli jsme dobře, dostávali jsme je do úzkých. Dali jsme gól, měli další šance. Škoda, že jsme nedali více gólů. Brazilci si s námi místy nevěděli rady, na tohle chceme navázat v příštích zápasech,“ řekl na tiskové konferenci po zápase Šilhavý.

Pane trenére, proč se vašemu týmu nepovedlo dotáhnout nadějně rozjetý zápas alespoň k bodovému zisku?
Bohužel ve druhé půli jsme rychle dostali nešťastný gól, pak přišlo několik vynucených střídání a nakonec Brazilci potvrdili při brejcích svou kvalitu. Přesto se nemáme za co stydět, což potvrzuje to, že nám fanoušci po zápase zatleskali.

Trenér Jaroslav Šilhavý.

Co o prohře rozhodlo? Brzký vyrovnávací gól Brazilců po hrubé chybě v české obraně?
Ten vyrovnávací gól hned po pauze bohužel posadil soupeře na koně. Nejvíc mě mrzí, že jsme mu vyrovnání nabídli sami a on se nemusel příliš snažit. Pak Brazilci ukázali svou kvalitu.

Co vám zápasy se světovou špičkou ukázaly pro další zápasy?
Oba zápasy nám daly hodně zkušeností a informací pro další zápasy kvalifikace. Ukázaly nám, že můžeme hrát náročný, moderní fotbal s vysokým napadáním, což můžeme potvrdit v zápasech, kde už nebudeme hrát proti takovým gigantům.

Kdybyste tak nebojácně nastoupili i proti Anglii, měli byste šanci ve Wembley na lepší výsledek?
Nemůžu říct, že kdybych začali hrát takhle útočně a náročně i ve Wembley, nemůžu říct, jestli bychom dopadli lépe. Naopak jsem rád, že jsme si dokázali, že s takovým vysokým presinkem můžeme dělat problémy i takovým týmům.

Šťastný David Pavelka.
David Pavelka střílí branku do sítě Brazílie.

Jak byste zhodnotil hru Angličanů a Brazilců, která se vám více pozdávala?
Ty dva zápasy nám ukázaly, že kdyby se spojila hra Angličanů s okamžitým přechodem na bránu a hra Brazilců s držením míče a technickou dokonalostí, byl by to nejlepší tým na světě.

Kouč Brazilců Tité: Češi nás nenechali hrát naší hru

Nezaskočilo vás Češi svou hrou v první půli?

Zas tak překvapení jsme hrou Čechů nebyli, věděli jsme o síle Čechů. Češi nás ale zaskočili svou akresivitou v dobrém slova smyslu a tím jak bojovali. Měli jsme problémy s tím, že nás Češi nepustili k naší hře a byli to naopak oni, kdo tvořil hru.

Co se změnilo s vaší hrou ve druhé půli?

Češi nás nechali hrát naší hru na míči, už nediktovali tolik tempo a díky tomu jsme otočili skóre zápasu.

Co říkáte na hru Gabriela Jesuse, který výrazně hru vašeho týmu oživil?

Gabriela jsme do zápasu postavili až ve druhé půli, protože se mu v sobotu proti Panamě (1:1). Dneska mi ale ukázal, že je to správný hráč pro náš tým.

Autor: Jaroslav Šindelář