130 let

Milan Baroš při tréninku. | foto: Doležal Michal, ČTK

Německo: Fussball, Bier und Spass

Sport
  •   10:37
PRAHA - Mistrovství světa v Lidových novinách! V každém vydání vám deník přinese speciální přílohu o fotbalovém šampionátu, poskytne kompletní zpravodajství, rozhovory či zajímavosti ze zákulisí.

Patříte-li mezi šťastlivce a vlastníte vstupenku na některý ze zápasů Brücknerova výběru, vězte, že vás čeká v Německu fantastický zážitek. A to nejen při sledování Nedvěda a spol.

Stadiony v Gelsenkrichenu, Kolíně nad Rýnem i Hamburku, dějištích duelů českého týmu ve skupině, i samotná města, jsou zárukou báječně strávených dní. Ohromí vás hned dějiště úvodního zápasu AufSchalke Arena v Gelsenkirchenu. Supermoderní stadion je po právu řazen mezi nejmodernější stadiony světa.

Patříte-li mezi šťaslivce a vlastníte vstupenku na některý ze zápasů Brücknerova výběru, vězte, že vás čeká v Německu fantastický zážitek. A to nejen při sledování Nedvěda a spol. Stadiony v Gelsenkrichenu, Kolíně nad Rýnem i Hamburku, dějištích duelů českého týmu ve skupině, i samotná města, jsou zárukou báječně strávených dní.

Česko - německý fotbalový slovník

Češi vyhrají MS - Tschechen werden Weltmeisterschaft gewinnen
Gól - das Tor
Penalta - der Elfmeter
Sudí potřebuje slepeckou hůl - der Schieri braucht einen Blindenstock
Pískej to! - Pfeif das!
My chceme gól - Wir wollen Tor
Centr - die Flanke
Nedvěd je bůh - Nedved ist Gott
To byl ofsajd jako prase! - Das war grosse Abseits!
Rozumíte fotbalu? - Sprechen Sie Fussball?


Ohromí vás hned dějiště úvodního zápasu AufSchalke Arena v Gelsenkirchenu. Supermoderní stadion je po právu řazen mezi nejmodernější stadiony světa. V jeho útrobách se kromě nejrůznějších vymožeností nachází i kaple pro rozjímání. Milovníci zlatavého moku jistě ocení, že kolem Areny vede spleť potrubí dlouhé pět kilometrů, které zásobuje nespočet výčepů.

Tam lze uskutečnit první fázi oslav z výhry nad USA. Anebo zapít smutek z porážky... Pokračovat v „akci“ lze na Springemarkt 12, kde se nachází hospůdka Kronski, ze které se v pozdních hodinách stává diskotékový klub.

Pokud se v Gelsenkirchenu zdržíte déle, nenechte si ujít návštěvu některé z ryzích „fotbalových“ hospod. Kde pivo teče proudem a vládne báječná atmosféra. Nejvyhlášenějšími jsou Brauhaus Hibernia na Bahnhofsvorplatz 2 a Fliegenpils na Hagenstr. 40.

Vzhledem k obrovskému počtu fanoušků se nedoporučuje cestovat po městě autem. Ideálním řešením je vůz odstavit na některém z mnoha záchytných parkovišť (například na hlavním nádraží s hodinovým tarifem patnácti korun) a využít prostředky veřejné dopravy. Majitelé vstupenek v nich mohou cestovat volně.

Přestože v Gelsenkirchenu se rozhodně nudit nebudete, podstatně větší porci vyžití nabízí dějiště utkání s Ghanou, Kolín nad Rýnem. Celé vnitřní město se stane mezinárodním dějištěm světového šampionátu. Na velkoplošném plátně na náměstí Roncalliplatz budou přenášeny všechna utkání, akce bude provázet atraktivní program.

Oslava případného postupu?
Zřejmě v St. Pauli Kdo chce dát přednost sledování utkání v klidnější lokalitě, nechť navštíví Brauhaus Stüsser. Tam může sledovat zápas na zahrádce ve stínu kaštanů, při popíjení vyhlášeného Kolsch beer. Toto místní pivo se už prý stalo stejným symbolem města jako kolínská katedrála.

Noční život je i v Kolíně pestrý. Většina diskoték se nachází v okolí Friesenplat. Pro milovníky památek se nabízí návštěva přes 600 let staré kolínské gotické katedrály, která patří ke skvostům evropské architektury. Za pouhá dvě eura můžete vystoupat jižní věží a zažít neopakovatelný panoramatický výhled.

Boje ve skupině ukončí české mužstvo proti Itálii 22. června v Hamburku. Se 78 kilometry čtverečními nejrozlehlejším přístavu v Německu. Pokud se Brücknerův tým prosmýkne do osmifinále, čeká Hamburk bujará noc v režii českých fanoušků. Netřeba napovídat, kde strávit pozápasový čas. Čtvrť St. Pauli, domov barů, restaurací, nočních klubů a nevěstinců je všem jistě dobře známá. Kdo se zdrží v hanzovním městě déle, měl by zabrousit na Rybí trh. Otvírá se v ranních hodinách každou neděli a patří mezi nejvyhlášenější světové rybí trhy.

Velkou atrakcí je také jezero Alster. Turistické lodě křižující pozoruhodné jezero patří k typickým letním scenériím Hamburku. Jezero leží na sever od městského centra a je známé především množstvím vodních kanálů.

Autoři: Lidové noviny