Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Německo - Japonsko 1:2, senzace je na světě, obrat trefil Asano

Japonští fotbalisté slaví druhou branku proti Německu. foto: AP

Je to obrovské překvapení, velký šok a rána pro jednoho z největších favoritů mistrovství světa. Fotbalisté Německa prohráli svůj první zápas ve skupině E s Japonskem 1:2. Asijské mužstvo přežilo několik šancí soupeře a v závěru v rozmezí 76. a 83. minuty otočilo skóre.
  15:47aktualizováno  17:31

Japonským hrdinou je střídající forvard Asano, který zaskočil váhající německou defenzivu, bravurně si poradil s pasem od Itakury a z ostrého úhlu propálil balon mezi Neuerem a bližší tyčí.

To, co se ještě o několik minut dříve zdálo nemyslitelné, nereálné, se stalo skutečností.

Když Japonci senzační stav 2:1 udrželi a ve finiši sedmiminutového nastavení přežili dvě standardky, na něž nabíhal i brankář Neuer, slavili, jako by snad celý šampionát vyhráli. Náhradníci tryskem vyběhli na trávník a naskákali na své parťáky, v nichž se mísilo vyčerpání s nesmírnou radostí.

Dokázali nevídané.

„Je to pro nás velké vítězství. Sledovali jsme i výhru Saúdské Arábie nad Argentinou, asijské týmy na turnaji zatím dokazují svoji kvalitu,“ těší japonského kouče Morijasua.

Němci se můžou zlobit jen a pouze na sebe, měli totiž spoustu příležitostí zápas dávno rozhodnout. Vždyť první půle patřila jim, většinu času se hrálo před japonskou šestnáctkou, jenomže svěřenci trenéra Flicka z převahy vytěžili jediný gól.

Dal ho aktivní Gündogan z penalty, kterou sudí nařídili po nešikovném zákroku Gondy. Brankář, který byl jinak bezpochyby hvězdou duelu, podrazil na malém vápně zasekávajícího Kimmicha a potom jej při snaze zachránit situaci neobratně srazil na zem.

Ale dál? Favorité před přestávkou pálili nepřesně, nebo jim do ran skákali obětaví protihráči. Když už se v nastavení radoval Havertz, sebral mu úsměv hlavní arbitr, který po konzultaci s videem branku odvolal pro ofsajd.

Po změně stran se obraz hry proměnil, na čemž měl velkou zásluhu kouč Morijasu. Nevýraznou hvězdičku Kuba nahradil Tomijasem, pozměnil systém a Japonci se najednou gigantovi vyrovnali.

I tak ale měli pořádnou kliku.

Přežili šance Gnabryho, Musialy, Gündoganovu tyčku. Potom fantastický Gonda během pár sekund předvedl snad čtyři dechberoucí zákroky, v rychlém sledu zlikvidoval tutovku Hofmanna a pak i Gnabryho gólovou hlavičku.

Němci se nevěřícně dívali jeden na druhého a Japonci zavětřili šanci.

Asanovu gólovku ještě Neuer lapil, dorážku Ita řešit nemusel, protože letěla nad. Pak se ale hráči v modrých dresech radovali. Náhradník Minamino, který právě vystřídal, poslal před německou bránu ostrý přízemní centr. Brankář-kapitán ho dobře vyrazil, bohužel pro svůj tým přímo do kroku Doanovi.

1:1.

Čtvrt hodiny před koncem dostal zápas nový náboj a minutu po minutě gradoval. Hrálo se ve výtečném tempu, nahoru dolů. Oba celky se viditelně tlačily za vítězstvím.

A slaví jej Japonci.

Po gólové bombě Asana už vedení nepustili, navzdory obřímu tlaku, jemuž čelili. Němci byli při centrech ze stran i v sedmi, osmi lidech ve vápně. Füllkrug hlavičkoval mimo, potom Goretzka už v páté minutě nastavení halfvolejem z vápna těsně minul.

Až do poslední sekundy se Japonsko bránilo, ale zvládlo to. Přečkalo standardku, při které se i díky Neuerově přítomnosti v soupeřově šestnáctce tajil dech, a také následný roh.

„Inkasovali jsme příliš laciné branky. Hlavně ten druhý gól, snadněji na šampionátu snad nikdy nikdo neskóroval. Jsme na mistrovství světa, tohle se nemůže stát,“ zlobil se Gündogan.

Němci, čtyřnásobní světoví šampioni, tak zahájili turnaj podobně jako před čtyřmi lety v Rusku. Tenkrát na úvod nestačili na Mexiko a mistrovství pro ně skončilo už ve skupině.

Podobný scénář jistě nechtějí zopakovat.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Byt 2+kk
Byt 2+kk

Přátelství, Praha 10 - Uhříněves
4 950 000 Kč