130 let

Miroslav Klose právě vyrovnal proti Ghaně. | foto: Reuters

Německo zachraňovalo bod s Ghanou, rekordním gólem ho zařídil Klose

Sport
  •   22:53
PORTA LEZA/PRAHA - První poločas žádná sláva, ve fantastickém druhém padly čtyři góly. Němečtí fotbalisté vedli, prohrávali a nakonec remizovali 2:2 s Ghanou. Čtvrtý bod ve skupině G jim zajistil po pár minutách na hřišti náhradník Miroslav Klose, který dal na mistrovstvích světa už 15 gólů, čímž vyrovnal rekord brazilského kanonýra Ronalda.

Ghana získala první bod. Poslední ve skupině je tak Portugalsko, které hraje s druhými Spojenými státy až o nedělní půlnoci.

Německý trenér Joachim Löw věřil stejné jedenáctce, která v úvodním utkání potupila 4:0 Portugalsko, zato jeho protějšek Kwesi Appiah postavil do branky Daudu a nahradit musel zraněného beka Opareho.

Stejně jako na předchozím šampionátu proti sobě nastoupili nevlastní bratři - německý obránce Jerome Boateng a ghanský záložník Kevin-Prince Boateng. Právě starší ze sourozenecké dvojice Kevin-Prince připravil první vážnější šanci pro Atsua, který ve 13. minutě prověřil z dálky Neuera.

Podobně to zkusil dvacet minut nato Muntari, ale i jeho střelu brankář Bayernu Mnichov vyboxoval. Více ze hry měli Němci, jenže jejich snaha o pohledné kombinace končila zkaženými přihrávkami a obětavými zákroky ghanské obrany, takže nejvíc zahrozil nepřesně z dálky Kroos.

Jubilejní 800. utkání v historii MS ve vysilujícím horku a jednašedesátiprocentní vlhkosti vzduchu ve Fortaleze se i po změně stran chvíli neslo v podobném duchu, ospalou atmosféru ale zcela změnila ve vzrušující podívanou první přesná akce Němců.

Müller šest minut po přestávce nacentroval na Götzeho, který sice hlavičkou mířil do vlastního kolena, ale od něj se míč odrazil do sítě.

Andre Ayew skáče přes Toniho Kroose, přihlíží Bastian Schweinsteiger.

Vzápětí na druhé straně nacentroval Afful, záložník Andre Ayew srovnal na 1:1 a svým druhým gólem ve druhém zápase jako první hráč na turnaji prostřelil Neuera. Po Lahmově ztrátě se navíc v 63. minutě dostal k míči Muntari, s jehož přihrávkou si trefou na zadní tyč poradil Gyan.

Povzbuzení Ghaňané začali před Neuera posílat jeden centr za druhým a trenér Löw zareagoval nasazením Schweinsteigera a Kloseho. Ten se kouči vzápětí odvděčil, když se prosadil na zadní tyči zblízka po rohu, který prodloužil Höwedes.

Historicky nejlepší střelec Německa dal 70. gól v národním týmu a na MS se prosadil popatnácté. Klose se rovněž se stal jedním ze tří hráčů, kteří dali gól na čtyřech světových šampionátech. Dosud se to podařilo jen Brazilci Pelému a jinému Němci Uwemu Seelerovi.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina G:

  • Německo - Ghana 2:2 (0:0)

Branky: 51. Götze, 71. Klose - 54. A. Ayew, 63. Gyan. Rozhodčí: Ricci - De Carvalho, Van Gasse (všichni Braz.). ŽK: Muntari (Ghana). Diváci: 60.000.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz