Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Německo řeší možný skandál. Záložník Jatta z Hamburku měl prý padělané doklady

Sport

  10:18
Berlín - Záložník Bakery Jatta z druholigového Hamburku čelí obvinění, že jako uprchlík přišel do Německa s falešnými doklady. Vedení klubu sice jakýkoliv podvod ze strany hráče odmítlo, případem se ale i přesto začaly zabývat úřady i vedení německého fotbalu.

Záložník Hamburku Bakery Jatta čelí obvinění, že zfalšoval své doklady foto: ČTK

Podepsal jsem smlouvu a za dvě hodiny na nás házeli vlastní fanoušci kameny, poukázal na prostředí Trabzonsporu Jun

Jednadvacetiletý Jatta přišel do Německa v roce 2015, o rok později podepsal smlouvu s Hamburkem a v době uprchlické krize byl vydáván za ukázkový příklad integrace. Nyní však deník Sport Bild informoval o tom, že záložník se ve skutečnosti jmenuje Bakery Daffeh a je o dva roky starší, než udává.

Falešné doklady si měl rodák z Gambie podle listu opatřit kvůli tomu, aby snáze dostal povolení k pobytu. Pokud by se provinění ukázalo jako pravdivé, mohl by Jatta podle německých zákonů skončit ve vězení nebo by mohl o povolení k pobytu i k práci přijít.

Proti tomu se ale Hamburk ostře ohradil. „Od vedení ligy i svazu očekáváme jasné stanovisko. Náš hráč má tři roky platný pas i potřebná povolení,“ citovala agentura Reuters sportovního ředitele klubu Jonase Boldta.

Záložník Hamburku Bakery Jatta čelí obvinění, že zfalšoval své doklady
Záložník Hamburku Bakery Jatta čelí obvinění, že zfalšoval svou identitu

„Je nepřípustné, aby bylo na základě podobných podezření zpochybňováno jeho právo hrát fotbal,“ přidal funkcionář. „Všichni stojíme za Bakerym a počítáme s ním i do budoucna, protože je pro nás důležitým hráčem a zcela integrovaným kolegou,“ dodal.

Jatta po příchodu do Hamburku stihl odehrát i 16 zápasů v bundeslize, většinou jako střídající hráč. V minulém ročníku druhé ligy zasáhl do 25 zápasů a dal čtyři branky. V nové sezoně nastoupil v obou dosud odehraných kolech v základní sestavě.

Autor: