Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Německo, země fotbalových zázraků

Sport

  12:04
PRAHA - Dech beroucí stadiony. Dokonalá organizace. Nadšení lidé. A bohatá země, která si snadno může dovolit fotbalové zázraky. Vítejte v Německu. Už za tři dny začne v nadýchané skořápce mnichovské Allianz Areny mimořádné mistrovství světa. Měsíc bojů, po jehož skončení chtějí pořadatelé slyšet: „Byl to nejlepší šampionát.“

V Německu je vše připraveno na světový šampionát. foto: JOHN MACDOUGALLAFP

Náklady na pořádání gigantického festivalu se vyšplhaly na 600 milionů eur, tedy zhruba 17,5 miliardy korun. Němci se rozmáchli k velkolepé akci. Nejvíc je to vidět na stadionech, fanoušky čeká dokonalý komfort v perfektním fotbalovém prostředí. Pořadatelé neváhali zbourat staré arény a vzápětí na jejich místě postavit skvosty. Dvanáct pořadatelských měst se dme pýchou, útoky sdružení spotřebitelů, jež upozorňovalo na nedostatky v bezpečnosti, byly odraženy.

„Německo šampionátem žije, je to znát na první pohled. Ve vitríně každého obchodu mají fotbalovou výzdobu,“ upozorňuje český střelec Jan Koller, jenž do května kopal za Borussii Dortmund. U hraničních přechodů už stojí uvítací cedule, nad dálničními návěstidly jsou přišroubované přesné navigační cedulky ke stadionům. „Získat pro mou zemi tenhle turnaj, to byla moje největší chvíle. Šance, kterou dostanete jenom jednou za život,“ říká Franz Beckenbauer. Německo se teď změnilo v jeho říši.

Legendární „císař“ získal titul mistra světa jako hráč i trenér, nyní by rád oslavoval se Světovým pohárem v ruce coby všemocný šéf organizačního výboru. Ale hlavně mu jde o pořadatelský úspěch. Objel celý svět, aby pozval všechny účastnické země. „Němci chtějí perfektní šampionát a už teď je znát, že dokonalý bude. Stadiony jsou do jednoho skvělé. Fotbalisté i fanoušci se mají na co těšit,“ slibuje Tomáš Rosický, další Čech. jenž donedávna patřil Dortmundu.

Jenže nejde jen o mimořádné zážitky na vyprodaných tribunách, radost na náměstích a roztančené ulice měst. Německo chce výjimečným turnajem také uzavřít jednu éru, symbolicky definitivně smazat rozdělení země. „Rádi bychom ukázali zbytku světa, že Německo v době světového šampionátu 2006 je už zcela jiná země než západní Německo, které turnaj hostilo v roce 1974,“ připomíná Beckenbauer mundial, který domácí v čele s ním ovládli.

Největší problém? Lístky
Ještě předtím však museli ve skupině snést potupnou porážku od Německé demokratické republiky, kterou oddělovala berlínská zeď. Ani teď nejsou rozdíly zcela smazány, jediným pořadatelským městem ve východní části je Lipsko, jedna z výkladních skříní sjednocení.

Navíc ne všichni fanoušci si mohou mistrovství světa dokonale užít, lístků je zoufale málo. Ale tohle je spíš problém světové federace FIFA, která každé ze soupeřících zemí přidělila jen osm procent z kapacity stadionu. Většina vstupenek šla do prodeje ještě před losováním, ohromný díl spolkli sponzoři.

Drsná pravidla zbrzdila i fanouškovskou tsunami z Česka, která se měla přelít přes západní hranice. Přesto se otvírá jedinečná šance, dlouhé roky šampionát nebude tak blízko. Na řadě jsou JAR a Brazílie. Svět na návštěvě u přátel, to je motto Němců. Nechte se pozvat.
Autoři: