Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Němečtí fotbalisté si při focení zakryli ústa. Protestovali tak proti zákazu duhových pásek

Němečtí fotbalisté si při focení před zápasem proti Japonsku zakryli ústa na protest proti zákazu FIFA, aby kapitáni nemohli nosit duhovou pásku na podporu komunity LGBT. foto: AP

Němečtí fotbalisté si při společném focení před začátkem středečního zápasu mistrovství světa s Japonskem demonstrativně zakryli ústa jako protest proti postoji FIFA k duhovým kapitánským páskám.
  15:57

Světová federace užití pásek s duhovým srdcem kampaně OneLove na podporu sexuálních menšin před startem turnaje týmům zakázala pod pohrůžkou udělení žlutých karet.

Německo - Japonsko 1:2, senzace je na světě, obrat trefil Asano

Kapitán Manuel Neuer tak k prvnímu duelu Němců na šampionátu v Kataru nastoupil s páskou ze schválené kolekce FIFA s nápisem No Discrimination. Při focení základní jedenáctky dal ale tým podle vyjádření německého svazu gestem jasně najevo, co si o přístupu FIFA myslí.

„Naší kapitánskou páskou jsme chtěli ukázat hodnoty, podle kterých v národním týmu žijeme: rozmanitost a vzájemný respekt. Být slyšet společně s ostatními národy. Nejde o politické poselství: O lidských právech se nedá vyjednávat,“ tweetoval německý svaz po zahájení zápasu. „Mělo by to být samozřejmé. Bohužel stále není. Proto je pro nás toto poselství tak důležité. Zakázat nám pásku je jako zavřít nám pusu. Náš postoj platí.“

Klidně mě ukřižujte, ale Katar nechte být. Evropa je pokrytecká, řekl Infantino

Proti zákazu duhových pásek se vymezila i německá spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová, která rozhodnutí FIFA dříve označila za nepřijatelné. Na zápase se dnes podle agentury Reuters objevila v hledišti vedle předsedy FIFA Gianniho Infantina s duhovou páskou na paži.

Autor: