Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nemůžu nikoho vyzdvihnout, řekl o sparťanech trenér Jozef Chovanec

Sport

  21:17
PRAHA - Sparťanský trenér Jozef Chovanec poprvé po patnácti měsících musel dumat, proč jeho tým prohrál prvoligový zápas. Zatímco tehdy prohrál na půdě sestupujícího Zlína, nyní nestačil na nadšeně hrajícího nováčka z Hradce Králové, který podle něj rozhodl o výhře už sebevědomým úvodem.

Jozef Chovanec. foto: ČTK

"Celý zápas ovlivnil úvod, který jsme vůbec nezachytili. Byl to zápas o první půlhodině, která patřila soupeři a my to pak už marně doháněli, i když jsme dokázali vyrovnat. Jednoduchá hra soupeře v pohybu s častými pohyby nám dělala velké problémy," připustil letenský kouč, že soupeř odhalil sparťanský neduh a tím využil Řepkovu absenci. Podle Chovance se dnes ukázalo, že je v týmu málo vítězných typů. "Není nikdo, koho bych mohl vyzdvihnout. Je to pro nás velké zklamání," dodal.

Čtěte také

Blažek stejně jako trenér Jozef Chovanec přičítal velkou váhu na výsledku tomu, jak sparťané do zápasu vstoupili. "Rozjížděli jsme se pomalu jako dieselový motor a ještě nám chvíli trvalo, než pořádně naskočil," zhodnotil sparťanský brankář sebekriticky výkon na hřišti nováčka, který vedl k ukončení rekordní série 33 zápasů bez porážky.

Opět se ukázalo, že Letenští se přes všechna vyhlášení stále špatně vyrovnávají s absencí zkušeného Řepky. "Zase bylo vidět, jak nám chyběl. Chyběl tam ten respekt od soupeře, který on vždy vnese na hřiště. Líp by to dokázal na trávníku srovnat," poznamenal gólman.

Prý ale není čas nyní příliš rozebírat jedno selhání. "Musíme se z toho poučit, ale současně to rychle hodit za hlavu, zápasy následují jak na běžícím pásu. Jednou ta porážka přijít musela," snažil se hned po utkání povzbudit mladší spoluhráče sedmatřicetiletý gólman.

Podle něj dnes Sparta začal málo agresivně. "Hráli jsme málo do těla, po naší pravé straně nám hodně utíkali," všiml si, kde byla největší sparťanská slabina. Ale svalovat vinu na konkrétní hráče nechtěl, stejně se odmítl vymlouvat na to, že v týdnu absolvoval pražský klub náročný zájezd do Lotyšska. "Na to se rozhodně vymlouvat nemůžeme, na ten zápasový rytmus si musíme zvyknout," zdůraznil brankář.

Ještě jednou zalitoval, že po vyrovnání na 1:1 ve druhém poločase Sparta nedokázala hned zúročit svůj tlak. "Vlítli jsme na ně, ale hned jsme dostali druhý gól a to rozhodlo. Jak jsem tu ránu viděl? No natahoval jsem se po ní, ale míč trošku na poslední chvíli změnil směr," popsal čerstvé zkušenosti s míčem Jabulani, který tolik zlobil hráče na mistrovství světa.

Hradecký trenér Václav Kotal kdysi na Letné hrával a pak asistoval Jaroslavu Hřebíkovi. Dnes sám nemohl uvěřit, že se mu český velkoklub podařilo porazit. "Že začneme ligu výhrou nad Spartou, to jsem skutečně nečekal a to i přesto, že jsem svému týmu věřil. Je to dárek pro celý hradecký fotbal a jeho fanoušky, kteří dnes potvrdili, že si ligu zaslouží," liboval si Kotal.

Bylo mu prý ale úzko po vyrovnání Sparty, kdy byl jeho tým pod vytrvalým tlakem. "Jenže druhý gól hodně ovlivnil, od té chvíle už Sparta žádné velké šance neměla," připomněl, že jeho mladé mužstvo závěr zvládlo takřka mazáckým způsobem.

Teď ale bude muset posadit svoje hráče do reality. Hned po utkání připomněl, že výhra na úvod nic neznamená. "Nerad bych, abychom se coby nováček vraceli zpět do druhé ligy. Hráči si dokázali, že mohou hrát proti každému, ale stejné výkony musí zopakovat, i když proti nim nebude stát Sparta," připomněl známý fakt, že proti silným soupeřům se outsider lépe motivuje.

Autor: