Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Není José jako José: klidný Guardiola vs. kontroverzní Mourinho

Sport

  19:21
PRAHA - Tak stejní a tak rozdílní. Dnes se potřetí postaví proti sobě jako trenéři dvou nejslavnějších klubů světa. Josep Guardiola, kouč mistrovské Barcelony, a proti němu José Mourinho, portugalský stratég Realu Madrid. Kdo z nich bude před třiadvacátou hodinou slavit triumf? A co je spojuje a v čem jsou jiní?

José Mourinho (vlevo) a Pep Guardiola. foto: Reprofoto

Bílá a černá. Dobro a zlo. Ale také nezměrná láska k fotbalu a výčet úspěchů, který je řadí mezi nejúspějšnější trenéry světa. A to přesto, že ani jeden zatím nepřesáhl padesátku. Josep Guardiola a José Mourinho. Zde je pět srovnávacích (rozdělujících) faktorů.

Vystupování: Asi největší rozdíl mezi oběma úspěšnými trenéry. Zatímco Josef Guardiola vystupuje klidně, nenaváží se do soupeřů, málokdy se dostane do slovní přestřelky, Mourinho je jeho přesný opak. Po příchodu do Premier League se sám nazval "Special One", potíže tropil i v Serii A, ve Španělsku stihl odkoučovat zatím z lavičky jen 10 z 12 duelů Realu. Proč? Ano, výřečný Mourinho sledoval dva zápasy pouze z hlediště. I v něm se dokázal pohádat s fanouškem. Prostě "Special One".

Pozice v kabině: Oba jedineční. Oba si dokáží zjednat pořádek a docílit toho, že všichni hráči jdou za nimi. Důkaz? Guardiola loni vyhodil Eto´a, letos Ibrahimoviče. Slyšeli jste od jejich bývalých spoluhráčů nějaká slova smutku či zklamání? Nikoliv. Nikdo si nedolil jít proti trenérovu rozhodnutí. A Mourinho? Když před třemi lety opouštěl Chelsea, kanonýr Drogba ronil slzy. Stejně těžce snášel odchod Portugalce letos v létě z Interu řízný stoper Materazzi.  

Filozofie: Opět oba spíše spojuje. Guardiola strávil v Barceloně celou kariéru, osm let jej z lavičky sledoval při sbírání trenérských ostruhů právě Mourinho, coby poradce a následně asistent hlavních koučů. Oba ovlivnila holandská ofenzivní trenérská škola. A oba své největší úspěchy sbírají s rozestavěním 4-3-3 rychlým přechodem do útoku a agresivním presingem.

Úspěchy: Guardiola hned v první sezoně vyhrál s Barcelonou postupně všech šest možných trofejí. Historický počin nejen v barcelonských kronikách. Byl i nejúspěšnějším nováčkem ve španělské nejvyšší soutěži. Proč ten minulý čas? Ano, správně. Právě letos jej překonal při svém angažmá v Realu Mourinho. Dvojnásobný vítěz Ligy mistrů, mistr všech tří lig, ve kterých působil coby hlavní kouč (Portugalsko, Anglie, Itálie).

Forma jejich celků: Znovu pojítko mezi oběma muži. Real ještě v lize, potažmo Lize mistrů, ještě neprohrál. Barcelona pouze jednou. Real vládne Španělsku, oba celky jsou již kolo před koncem základních skupin v jarním osmifinále Ligy mistrů. Ligové skóre? 33:6 pro Real, 33:8 pro Barcelonu. Ne tyhle dva muže toho pojí mnohem více, než by se mohlo na první pohled zdát.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!