130 let
Asistent sudího Fredrik Klyver odchází za pomoci doktorů z obvázanou hlavou ze...

Asistent sudího Fredrik Klyver odchází za pomoci doktorů z obvázanou hlavou ze stadionu. | foto: Twitter

VIDEO: Nepochopitelné. Fanoušci v Grazu rozřízli kelímkem sudímu hlavu, zápas se však dohrál

Sport
  •   12:00
štýrský hradec - Velký průšvih řeší fotbalový Sturm Graz. Během čtvrtečního zápasu Evropské ligy s Larnakou (0:2) zranil jeden z domácích příznivců švédského asistenta rozhodčího Fredrika Klyvera. Plný letící kelímek mu způsobil tržnou ránu na hlavě. „Nebylo fér, že zápas pokračoval,“ myslí si trenér vítězů.

Bravo Sigma! V úvodním zápasu Evropské ligy porazila Almaty 2:0

Skandál v Grazu! píší o události německá a rakouská média.

K incidentu došlo v 78. minutě za stavu 2:0 pro Larnaku. Ve chvíli, kdy měli hosté rozehrávat roh, přiletěl na hlavu sudího Klyvera předmět – podle záběrů plný plastový kelímek. 

Pomezní se skácel na zem a z hlavy mu začala crčet krev.

Otřesený Klyver opustil hřiště s obvazem na lebce a hlavní arbitr Mohammed Al-Hakim poslal fotbalisty do kabin. 

V ten okamžik se čekalo, že zápas ukončí, avšak po zhruba půlhodinové pauze zavelel k jeho dohrání. Asistenta zastoupil čtvrtý rozhodčí.

„Omlouváme se, že jsme zklamali tolik fotbalových příznivců,“ kaje se rakouský klub v oficiálním prohlášení. „Toto chování je rozhodně nepřijatelné a kromě našeho celku také silně poškozuje reputaci fotbalu jako takového.“

Údiv nad pokračováním duelu vyjádřila britská charitativní organizace Ref Support i hostující trenér Andoni Iraiola.

„Zápas přerušili ve chvíli, kdy jsme mohli přidat třetí gól. Nebylo fér, že se pokračovalo, protože si domácí mohli odpočinout a vrátit se do utkání. Nevím, kdo o tom rozhodl, ale nebylo to zkrátka správné,“ myslí si bývalý obránce Iraola.

„Myslíme si, že duel měl být ukončen, bylo to vážné zranění,“ uvedla nezávislá organizace Ref Support, která v Anglii pomáhá vychovávat rozhodčí od nejnižších kategorií po ty nejvyšší. 

„UEFA podle nás promarnila příležitost otevřeně podpořit práci fotbalových sudích.“

Výtržník byl dopaden, přestože okamžitě po incidentu opustil sektor a pokusil se utéct. Policie ho však díky videozáznamu identifikovala a záhy zadržela, klub mu promptně zakázal opětovný vstup na stadion a zvažuje právní kroky.

Grazu se pochopitelně nevyhne pokuta od UEFA a hrozí mu i zavření stadionu na zápasy evropských pohárů.

Autor: vp