Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Nepochopitelný úlet českých sudí. Karabachu sebrali jasný gól i postup

Sport

  12:31
BAKU/PRAHA - Nejdřív přes třicet tisíc fanoušků na stadionu v ázerbájdžánském Baku řvalo nadšením. Radost pak střídal údiv, který přešel ve vztek a zlobu. Při fotbalovém zápasem Evropské ligy mezi domácím Karabachem Agdam a Interem Milán za to mohl verdikt českých rozhodčích.

Fotbalista Karabachu Rashad Sadygov (vpravo) se snaží zastavit Pabla Osvalda z Interu Milán. V pozadí probíhá český rozhodčí. foto: ČTK/AP

Blížil se konec, hrál se nastavený čas, stav 0:0. Domácí útočili, jen vítězství by jim zajistilo postup, který Inter už měl dávno v kapse. Brazilský záložník Richard Almeida z hranice vápna napálil odražený míč, který se odrazil od hostujícího obránce Isaaca Donkora mimo dosah brankáře Juana Pabla Carriza.

Domácí na hřišti šíleli radostí, hosté sklopili hlavu. Věděli, že už není čas, aby porážku odvrátili. Jenže český sudí Miroslav Zelinka podle přítomných novinářů na pokyn asistenta Ondřeje Pelikána píská ofsajd a gól neuznává.

„Nepochopitelné, nevysvětlitelné rozhodunutí,“ napsal italský deník Gazzetta dello Sport.

Na záznamu není vidět porušení pravidel, o ofsajd jít nemohlo, protože střelu usměrnil hostující hráč. Domácí fotbalista, který se pohyboval vedle Donkora nepřekážel brankáři ve výhledu, navíc ani on zřejmě nebyl v ofsajdovém postavení.

Proč Zelinka gól neuznal? Sudí se po pohárových zápasech k verdiktům nevyjadřují. Hájí se nařízením komise rozhodčích UEFA, která jim to zakazuje.

„Vůbec se mi o zápase nechce mluvit,“ řekl skleslý trenér Kurban Qurbanov po utkání na tiskové konferenci. „Jen bych chtěl poděkovat fanouškům, kteří byli skvěli. I svým hráčům, kteří pracovali velmi tvrdě. To, co se pak, stalo, byla pro nás velká rána.“

Pokažená historická chvíle

Azerbájdžánský klub kvůli neuznanému gólu skončil ve skupině třetí, po vítězství nad St. Etienne ho přeskočil Dněpropetrovsk, který společně s Interem postoupil do jarní vyřazovací fáze.

„Nehráli jsme špatně. Svým hráčům jsem říkal, že nic není nemožné, že i Inter mohou porazit,“ říkal Qurbanov.

„Díval jsem se na záznam. Vidím střelu, míč je tečovaný od hráče soupeře a jde do brány. Nevím, proč gól neplatil. I sám hráč Interu říkal, že míč tečoval. Kdyby to řekl přímo na hřišti i rozhodčímu...“ přemítal trenér Karabachu.

„Byl to nejdůležitější zápas v klubové historii. Poprvé mohli postoupit do jarní fáze, dali regulérní gól, ale sudí ho neuznal. Asi si umíte představit, jak obrovské zklamání tím způsobil,“ řekl bývalý chorvatský záložník Robert Prosinečki, který je trenérem azerbájdžánské reprezentace.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!