130 let

Videorozhodčí v českém fotbale. | foto: LFA

Neregulérní liga? Tvrdík se chce postarat o to, aby bylo video na všech stadionech

Sport
  •   18:00
PRAHA - Fotbal se začne vážně zabývat možností, jak na všechna utkání první ligy zajistit videorozhodčího. Slávistický šéf Jaroslav Tvrdík požádal předsedu asociace (FAČR) Martina Malíka, aby za tímto účelem svolal jednání.

Vykoupení z Číny. Sparta se dohodla s Che-nanem, Dočkal jede do Asie ukončit smlouvu

„Mohu potvrdit, že mě pan Tvrdík v tomto směru oslovil, celou situací se budeme určitě dál zabývat, už jen proto, že FAČR dlouhodobě deklaruje, že rozvoj systému podporuje,“ poznamenal předseda asociace Malík.

„Ale komentovat konkrétně v tomto směru cokoli dalšího je v tuto chvíli předčasné.“

Osm utkání s videem v každém kole Fortuna ligy, to je zatím nedostižný cíl.

Hlavní rozhodčí zkoumá video.
Videorozhodčí v duelu juniorské ligy Sparta - Slavia

Ligová fotbalová asociace (LFA), která řídí profesionální soutěže a stojí za projektem videorozhodčího, za pomoci svých partnerů a televize O2 dokáže „obsloužit“ tři utkání v každém dějství.

V minulém ročníku to bylo jedno až dvě utkání, v tomhle ohledu nastalo zlepšení.

Pořád je to však málo, kritici současného projektu argumentují, že není úplně správně, když videoasistenti hlídají jen vybraná utkání.

„Požádal jsem předsedu asociace (FAČR), aby zvážil svolání jednání vybraných partnerů (vedení LFA, akcionáři největších klubů - Sparty, Plzně a Slavie, představitele nejvýznamnějších sponzorů) k diskuzi o zrychleném zavedení videa na všech stadionech ligy a hledání cest jeho financování,“ napsal Tvrdík na svém twitterovém účtu.

Proč není video všude?

Zásadní problém je, že většina utkáních není snímána v tzv. televizní kvalitě na více kamer a v nejvyšším rozlišení, které jsou pro potřeby videorozhodčích nezbytné.

S tím souvisí finanční zajištění, resp. v českém fotbale není dost peněz na to, aby všechna utkání z kola mohlo video hlídat. Jde o technická zázemí, specializovaná pracoviště, ale také i počet vyškolených rozhodčích a videoasistentů.

„Chtěli bychom znát jednotlivé alternativy a jejich nákladovost. Spolufinancování by mohlo být řešeno dobrovolným odvodem poměrové části příjmu klubu hrajících mezinárodní soutěže. Jsme připraveni se spolupodílet. Pochybnosti o regulérnosti fotbal dlouhodobě ničí,“ napsal Tvrdík.

Kluby se však v současnosti na projektu už podílí podle toho, jestli je na jejich zápasech video k dispozici. O víkendu v prvním jarním kole šlo o duely Mladá Boleslav - Plzeň, Slavia - Teplice a Sparta - Bohemians. 

V Boleslavi a na Spartě se díky upozornění videoasistenta zásadně měnil výsledek, dodatečně hlavní sudí nařídil pokutové kopy.

V české lize je projekt zajišťován přes tzv. přenosové vozy, o uplynulém víkendu video poprvé asistovalo u dvou utkání v jeden den.

Aby mohl být dozor všude, muselo by být k dispozici pět až šest přenosových vozů se speciálním pracovištěm.

Druhou možností je tzv. německá varianta. V Kolíně nad Rýnem je centrála, odkud se dohlíží na všechna bundesligová utkání.

Jen vybudování tohoto zázemí přišlo v přepočtu na 130 milionů korun. Další náklady vznikají na jednotlivé přenosy.

Na podobném principu byl založen projekt při loňském mistrovství světa v Rusku se základnou v Moskvě, kde se vyhodnocovaly záběry ze všech zápasů.

Autor: Miloslav Novák