Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Neuhneme, držme koncepci. Fotbalisté dostali lekci, ale měnit styl nehodlají

Italský fotbalista Domenico Berardi se raduje poté, co poslal svůj tým do vedení 4:0. foto: ČTK/AP

Praha - Vypadalo to jako návrat do Wembley 2019. Bojácný projev, pasivní hra, mezery v obraně, bezradnost dopředu. Boloňa 2021. „Mohlo to tak působit, průběh byl podobný jako tenkrát, ale teď to pro nás bylo větší zklamání,“ řekl s odstupem patnácti hodin k výkonu českých fotbalistů v Itálii reprezentační asistent Jiří Chytrý.
  5:00

Jako by se národní mužstvo vrátilo v čase. Úvodní kvalifikační utkání trenéra Jaroslava Šilhavého, Češi po zbabělém výkonu v březnu 2019 podlehli v Anglii 0:5.

Od té doby prohráli jednou o dvě branky (s Brazílií), v domácí odvetě Anglii porazili, postoupili na evropský šampionát, vyhráli svou skupinu Ligy národů a posunuli se do nejvyšší úrovně.

‚Itálie je skvělá a stoupá vzhůru.‘ Italský tisk píše o dominantní výhře nad Českem a cítí šanci na Euru

Naposledy v březnu v kvalifikaci o postup na mistrovství světa potrápili Belgii, s týmem číslo jedna světového žebříčku remizovali 1:1 a nebyli daleko od lepšího výsledku.

Ale v pátek v Boloni bum. 0:4 s Itálií. A to rozdíl ve skóre mohl být ještě vyšší.

„Od Wembley jsme ušli kus cesty, udělali kus práce, v minulých zápasech jsme se předvedli úplně jinak. Proto to zklamání. Vysoko jsme prohráli zaslouženě,“ hodnotil Chytrý.

Oba debakly zažilo na hřišti osm reprezentantů. I oni od té doby ušli kus cesty, většina z nich se zlepšila a prosadila v zahraničních klubech. Souček, Darida, Vydra, Jankto, Schick, Masopust, Čelůstka a Pavlenka.

Český fotbalista Alex Král v Boloni během přípravného zápasu s Itálií před Eurem.

Tak proč to selhání? Byla to příprava, tým do ní šel po třech dnech soustředění. Před nadcházejícím mistrovství Evropy ho čeká ještě jeden přípravný duel v úterý s Albánií a několik tréninků.

„Myslím si, že jsme nezačali špatně. Aktivní dobrý pohyb, měli jsme možnosti kdy jsme se dostali do vápna, měli náznaky pološancí, centrů. K našim silným stránkám jako je aktivita hry, presink, prostě věci, které nás zdobily, jsme chtěli přidat hru s míčem, výstavbu, kombinaci od stoperů,“ vypočítával Chytrý.

„Ale v tom jsme kvalitu postrádali, každá chyba nás stála spoustu sil. A hlavně, co bylo nejmarkantnější, stálo nás to herní sebevědomí, které postupně odcházelo. Potom se naše hra propadala do pasivního alibi. V tomto kontextu, když to srovnám s Wembley, tam jsme byli ustrašení jako celek, tady jsme odešli ze zápasu po dobrém úvodu. Sami jsme si dali dva góly, v defenzivě jsme řešili situace špatně. Hra se rozpadla, přestali jsme si věřit, začali jsme se schovávat a takhle to šlo dolů,“ poznamenal Chytrý.

„Nehráli jsme dobře, ale snažili jsme se jít podle šablony, které se od začátku s trenéry držíme. Snažili jsme se být odvážní, bohužel nám to nesedlo, nedokázali jsme udržet balon, presovat. Zároveň ale kvůli jedné facce nemůžeme hodit tříletou cestu do koše a měnit herní styl. Jde o koncepci, která někdy v českém prostředí chybí. My naší cestě věříme a půjdeme po ní dál,“ zdůraznil pravý obránce Vladimír Coufal.

Lze předpokládat, že se národní mužstvo zmátoří, jako to dokázalo po debaklu v Anglii. Že to byl jen výpadek, špatný den, z kterého se poučí.

„Byla to kaňka, jinak soustředění jede dobře. Úžasné prostředí, podmínky perfektní,“ chválil Chytrý tréninkový kemp v italských Alpách.

Teď trenéři musí pracovat na nápravě, na sebevědomí. Ale také na potížích ve středu obrany. Kvůli trestu od Evropské fotbalové unie (UEFA) nemohli nominovat Kúdelu, stopera číslo jedna. A proti Itálii v poločase kvůli zranění odstoupil Čelůstka, český stoper číslo dvě. Zdravotní potíže má i další střední obránce Kalas.

„Řešíme i zastupitelnost. Třeba Alex Král nebo Tomáš Holeš s tím zkušenosti mají. Jsou to alternativní varianty, nejradši bychom však byli, kdyby kluci, kteří jsou v nominaci, byli zdraví a mohli jsme vytvořit stoperskou dvojici z těch, které máme k dispozici,“ prohlásil Chytrý.