130 let
Anglický fotbalový útočník Michael Owen s dcerou Gemmou v Newcastlu

Anglický fotbalový útočník Michael Owen s dcerou Gemmou v Newcastlu | foto: ČTK

Newcastle pronajal jméno stadionu a fanoušci se bouří

Sport
  •   16:50
NEWCASTLE/PRAHA - Je to jen sedmnáct znaků navíc, ale fanoušky Newcastlu dokázaly pořádně rozpálit doběla.

Fotbalový stadion klubu, který momentálně hraje druhou nejvyšší anglickou soutěž, totiž poprvé ve své historii mění jméno.

Po 117 letech se ze slavného St. James' Parku minimálně do konce probíhající sezony stane sportsdirect.com@St. James' Park. A fanoušci to nemůžou překousnout.

"Proměnit historii St. James' Parku do něčeho, co se podobá e-mailové adrese, ožebračuje náš vztah ke klubu," tvrdí editor fanouškovského magazínu Mark Jensen.

Pojmenovat nový stadion podle sponzora? Proč ne. Ale jeden z nejslavnějších a nejstarších stánků v­ Anglii? Pro fanoušky je to něco jako svatokrádež.

"Ať se stadion bude jmenovat jakkoliv, pořád to bude St. James' Park," uklidňuje rozlícené příznivce ředitel klubu Derek Llambias.

Marně.

Petici za zachování původního jména podepsalo už 16 tisíc z nich. Při zítřejším utkání Newcastlu proti Peterborough United se navíc očekávají velké demonstrace.

Podle Neila Mitchella, předsedy fanouškovské organizace Newcastle United Supporters Trust, totiž nemá současné vedení klubu právo jméno stadionu prodat. "Slavná a­ bohatá historie klubu jim vůbec nic neříká," prohlásil.

Vedení se hájí tím, že potřebuje zalepit díru v rozpočtu ve výši 50 milionů liber (zhruba 1,5 miliardy korun), kterou způsobil letošní sestup klubu z Premier League.

Je to dobrý krok, hájí se vedení
Potíž je v tom, že za kontroverzní spojení se společností Sports Direct nezíská klub ani libru. Jméno provizorního sponzora v názvu stadionu má jen přilákat silného partnera, který by už od příští sezony za reklamní práva platil.

"Nevím, jak dlouho to bude trvat, ale věřím, že fanoušci jednou pochopí, že to děláme pro dobro Newcastlu," říká Llambias, podle kterého by fanoušci nebyli tak kritičtí, pokud by se klubu dařilo.

Fanoušky však dráždí i to, že internetového prodejce oblečení Sport Direct vlastní současný majitel Newcastlu Mike Ashley.

Když anglický milionář předloni za zadlužený klub zaplatil 134 milionů liber, fanoušci věřili, že začíná nová éra. Teď ho ale nenávidí. Přejmenování byla poslední kapka.

Dokonce chtějí odstartovat iniciativu, na jejímž konci by mělo být vyplacení Ashleyho a­ převzetí klubu samotnými příznivci. Každý z­ nich by měl údajně přispět částkou v přepočtu 75 tisíc korun.

Autor: Pavel Kalouš