Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nezapomněli. Hrající trenér Rooney toužil po skalpu „svého Manchesteru“, jednou se možná vrátí

Wayne Rooney a kapitán Manchesteru United Juan Mata. foto: Reuters

PRAHA - V Manchesteru strávil dlouhých třináct let, získal s ním celou řadu trofejí z domácích i evropských soutěží a zařadil se mezi největší klubové legendy. Ve čtvrtek se Wayne Rooney s Rudými ďábly opět potkal na jednom trávníku, ovšem tentokráte v roli soupeře. Jeho Derby County přivítalo United v rámci osmifinále FA Cupu.
  11:59

„Losování vyšlo přesně tak, jak jsem si přál. Užíval jsem si každou minutu svého působení v Manchesteru, ale teď jsem hráčem Derby a chci, abychom uspěli. Velký fanoušek United se ze mě opět stane až po tomto utkání,“ nechal se před výkopem slyšet bývalý anglický reprezentant.

Wayne Rooney po zápase Derby vs. Manchester United s asistentem hostí Mikem...
Wayne Rooney v akci.

A nutno poznamenat, že Rooney se na hřišti určitě neztratil. Hned dvakrát velice nebezpečně rozehrál přímý kop, gólovou radost mu ale skvělými zákroky překazil Sergio Romero. 

A protože i další příležitosti domácích zůstaly nevyužity, přispěchal favorizovaný a o poznání produktivnější Manchester s trestem. Ještě před přestávkou se trefili Luke Shaw a Odion Ighalo, který v sedmdesáté minutě upravil skóre na konečných 3:0 pro hosty.

Povoláním střelec

Ať už se na ni podíváme z týmového či individuálního hlediska, musíme podotknout, že kariéra nyní čtyřiatřicetiletého fotbalisty byla opravdu úchvatná. 

Za „Red Devils“ nastřílel 253 branek, v historické tabulce kanonýrů Premier League se díky 208 přesným trefám zařadil hned za legendárního Alana Shearera. Zároveň je nejlepším střelcem anglické reprezentace, v níž debutoval krátce po svých sedmnáctých narozeninách.

S United se Rooney rozloučil v létě roku 2017, kdy zadarmo odešel do Evertonu, který ho pro velký fotbal vychoval. Mateřský klub opustil po jediné sezoně a vyslyšel nabídku ze zámoří, kde se společně se Zlatanem Ibrahimovićem, Bastianem Schweinsteigerem a dalšími veterány snažil zpopularizovat americkou MLS.

Podařilo se, „Wazza“ strhl fanoušky na svou stranu a za DC United nasázel pětadvacet gólů v pětačtyřiceti utkáních. Jeho působení ve Washingtonu se oproti prvotnímu plánu zkrátilo o dva roky. 

Wayne Rooney dohrál zápas i se zlomeným nosem.

Důvody byly dva: rodina a nabídka od Derby County na začátek zcela nové etapy fotbalového života. Celek z druhé nejvyšší anglické soutěže přivítal Rooneyho letos v lednu nejen coby hráče a kapitána, ale také jako nového člena trenérského štábu, který vede bývalý nizozemský reprezentant Phillip Cocu.

Nová pozice? Žádný problém

„Chtěl bych poděkovat všem z DC United za to, jak se o mě a mé nejbližší celou dobu starali. Rodina je pro mě velice důležitá, proto jsme se rozhodli vrátit zpět do Anglie. Derby County mi dalo velkou příležitost. Moc se těším na spolupráci s ostatními hráči i trenéry,“ uvedl bývalý reprezentant Albionu.

Ten kromě jiného, podobně jako řada dalších sportovních veteránů, s přibývajícím věkem upravil herní styl. Už nedisponuje tak neutuchajícím hladem po gólech, zabijáckým instinktem a mnohdy až buldočí urputností v zakončení jako v dobách své největší slávy.

Wayne Rooney dostává žlutou kartu od rozhodčího Craiga Pawsona.

Wayne Rooney v zápase proti Manchesteru United.

Z hrotu útoku se přesunul do středu zálohy, kde využívá mimořádné zkušenosti a rozehrává většinu ofenzivních akcí svého týmu. Barvy Derby County hájí od začátku roku 2020 a stále prokazuje, že je velice platným hráčem.

Bez něj měli „Rams“ nálepku týmu s nejhorší ofenzivou v celé Championship (čtyřiadvacet vstřelených branek v pětadvaceti zápasech), ovšem po příchodu hvězdné posily se za jedenáct kol trefili hned dvaadvacetkrát, což se nikomu z jejich soupeřů nepodařilo.

Budoucí manažer United?

„Zápasy s týmy jako Manchester United mužstvu hodně pomohou. Máme spoustu talentovaných kluků, kteří se chtějí učit a stále zlepšovat. Snažím se s nimi co nejčastěji mluvit, trenér dá na můj názor, což je skvělé. Role hráče a kouče dohromady je pro mě nová, ale zatím si to opravdu užívám a každý den se učím něco nového,“ zhodnotil své dosavadní působení v Derby rodák z předměstí Liverpoolu v rozhovoru pro BT Sport.

Wayne Rooney a manažer Manchesteru United Ole Gunnar Solskjaer po zápase.

Fanoušci Manchesteru United na svého bývalého kapitána nezapomněli.

Příznivci „Red Devils“ po skončení utkání odměnili svou bývalou modlu hlasitým potleskem a skandováním, na Rooneyho budou vždy vzpomínat jen v tom nejlepším. 

„Wayna všichni milují. Fanoušci ocenili, co vše pro tento klub udělal,“ řekl současný lodivod United Ole Gunnar Solskjaer, aby vzápětí s ohledem na svoji pozici poněkud překvapivě dodal: „Pokud bude ochoten trenéřině obětovat vše, rozhodně se může jednou stát manažerem Manchesteru.“