Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Nezmar stým ligovým gólem dotáhl Liberec k výhře

Sport

  23:12aktualizováno  30. dubna 0:27
PRAHA - Liberecký fotbalista Jan Nezmar vstřelil 100. gól v prvoligovém zápase. Dnes se trefil v 59. minutě utkání proti Bohemians 1905, kdy se postaral o vedoucí trefu a nakonec také o nejtěsnější vítězství Slovanu. Šťastný Nezmar byl rád, že na jubilejní branku nečekal dlouho, a teď si užívá, v jak vybrané společnosti vyhlášených střelců se ocitl.

Jan Nezmar. foto: ČTK

"Užívám si pocit vítězství, a že jsem dal stý gól, tak je moje radost ještě výraznější. Sto vstřelených branek je významná meta a asi mi ještě úplně nedochází, čeho jsem dosáhl," líčil Nezmar po utkání. "Jsem ve společnosti fantastických hráčů a pro mě je velkou ctí mezi nimi být. Můžu za to vděčit tomu, že jsem v kariéře měl štěstí na výborné spoluhráče, kteří mi tolik šancí připravili," řekl.

Do elitního klubu kanonýrů vstoupil bez otálení a váhání. V posledních čtyřech zápasech nasázel pět branek a nemusí se už stresovat otázkou, kdy jubilea dosáhne. "Kdyby se to čekání prodlužovalo, tak by nad tím člověk možná začal až moc hloubat a babrat se v tom," uvedl Nezmar.

I dnes na něm bylo vidět, jak rád by se dočkal vysněné stovky. Už v třetí minutě měl velkou šanci, v 28. minutě nastřelil v akrobatické pozici nůžkami tyč.

"Ale tak pěkný gól by se ke mně snad ani nehodil, když jsem většinu gólů dal nějakou haluzí zblízka," smál se Nezmar, na kterého často mířily centry a nahrávky spoluhráčů. "V kabině byl ten stý gól docela velké téma, kluci mi hodně pomohli," poděkoval Nezmar svým parťákům.

Jeho dnešní zásah nakonec byl pro Nezmara tolik typický. V 59. minutě tečoval těsně před brankářem Radkem Sňozíkem střelu záložníka Bořka Dočkala. Nezmar je silovým typem hráče, nevyžívá se v kličkách a dalekonosných střelách.

"Dopadlo to tak, jak jsme plánovali. Tedy že mě nastřelí. U těch nůžek jsem si fakt říkal, že by byla blbost, kdybych stý gól dosáhl takhle. Na ten haluzový gól jsem si prostě musel počkat," smál se Nezmar, jehož prý zahozené šance z prvního poločasu nerozhodily. "Člověk to musí hodit za hlavu a jít za dalšími šancemi. Ale u té první hlavičky ze třetí minuty jsem si nadával, že jsem blbec," popisoval Nezmar.

Pokořený brankář Radek Sňozík dnes inkasoval první gól od Nezmara v kariéře. Libereckému forvardovi ale významný milník přál. "Až to bude za deset let pouštět dětem, tak jim bude popisovat, jak překonal strejdu Sňozíka. Asi dlouho teď budu v televizi u nich v obýváku," reagoval Sňozík.

Gól už Nezmar přímo se spoluhráči bouřlivě slavil na hřišti. Na památku si schoval i míč, kterým branky dosáhl. Když čtvrt hodiny před koncem střídal, dočkal se oblíbenec libereckých fanoušků i ovací vestoje.

Nezmar zažívá až neuvěřitelně šťastné období. Před dvěma týdny se mu narodil syn, góly pomáhá k dobré sérii Liberce, který už šest zápasů neprohrál a stoupá vzhůru tabulkou. A dnes zaokrouhlil počet svých vstřelených branek na 100.

Liberečtí fotbalisté tak z oslav téměř nevyjdou. "Dneska si sedneme a trochu to oslavíme. Ale od pondělka musíme zase začít s tvrdou prací. Trenér Rada nás drží u huby," líčil Nezmar.

Třiatřicetiletý útočník vstoupil do Klubu ligových kanonýrů jako 59. hráč, prvním "stovkařem" v historii se stal legendární Josef Bican. Nezmar vstřelil 76 branek v české lize v barvách Opavy, Slovácka a Liberce, 24 jich nastřádal ve slovenské lize za Ružomberok.

Ze současných českých aktivních fotbalistů má více než sto ligových tref na kontě slávistický útočník Stanislav Vlček, který metu pokořil předloni, když působil v Anderlechtu Brusel. Tři branky chybějí Milanu Barošovi z Galatasaraye Istanbul.

Nezmar debutoval v české lize v sezoně 1999/2000 v Opavě, v roce 2002 přispěl v Liberci k zisku mistrovského titulu. V této sezoně se střelecky prosadil desetkrát.

26. kolo první fotbalové ligy:

FC Slovan Liberec - Bohemians 1905 1:0 (0:0)
Branka: 59. Nezmar. Rozhodčí: Damková - Slavík, Lakomý. ŽK: Držík (Bohemians). Diváci: 4905.

Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Fleišman - Dočkal (89. Papoušek), Vácha, Gecov, Štajner (90. Zieris), Breznaník - Nezmar (78. Hadaščok). Trenér: Rada.

Bohemians 1905: Sňozík - Jindřišek, Nikl, Lukáš, Cseh - Moravec (60. Ibragimov), Štohanzl, Kraus, Bartek (46. Držík) - Škoda, M. Nešpor (77. Sedláček). Trenér: Hoftych.

Autoři: ,

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...