Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nezvěstný fotbalový boss Kříž dlužil stamiliony. Měl také řadu nepřátel

Sport

  12:04
PRAHA - Místopředseda fotbalového svazu Miroslav Kříž, který zmizel a policie ho něm pátrá, má na krku stamilionové dluhy a řadu nepřátel. Několik lidí se ho tak bálo, že se raději schovalo do zahraničí.

Místopředseda ČMFS Miroslav Kříž. foto: ČTK

Informuje o tom server idnes.cz.

Podle odhadu dluží Kříž věřitelům okolo 200 až 300 milionů korun. Dlužil skoro všem svým obchodním partnerům.

Zhruba 40 milionů dluží svému největšímu věřiteli - finanční skupině J&T, která vlastní pražský fotbalový klub Sparta. Od ní si kupoval hráče a za drtivou většinu z nich nezaplatil. Se společností sepsal Kříž notářský zápis, že peníze vrátí do konce letošního srpna.

ČTĚTE TAKÉ:

V zástavě proti padesáti milionům korun má Kříž byt. Na dluh si pak nedávno koupil luxusní auto značky Rolls-Royce.

Své si s Křížem užil i bývalý správce konkurzní podstaty plzeňské Škody a také správce centrální databáze dlužníků Petr Šikoš. S rodinou se před Křížem schovával tři měsíce v zahraničí, bál se prý o život. Kříž si na něho údajně objednal svého kamaráda Jaroslava Starku - příbramského fotbalového bosse se špatnou pověstí.

"Jestliže se začne po Praze šířit, že si se mnou chce Starka něco vyřídit, tak já mám tři děti a neměl jsem z toho dobrý pocit," řekl Mladé frontě Dnes Šikoš. Starka byl stíhaný kvůli podezření z podílu na zmizení ostravského podnikatele Lamberta Krejčíře.

Starka: Účelové nařknutí
Starka razantně odmítá, že měl jít proti Šikošovi. "Když se to ke mně doneslo, tak jsme se sešli a vysvětlili si to. Jestli něco takového pan Kříž šířil, tak se buď musel zbláznit nebo četl špatné knížky. Vůči panu Šikošovi nemám žádné takové pohledávky, a pokud někdo využívá mé pověsti, tak já o tom nevím a považuji to za účelové," říká MfD Starka.

Kříž zasahoval i do politiky, nepřátele si nadělal na plzeňské radnici. Tam se rozštěpila ODS a Kříž dával najevo, že svůj vliv použije na podporu skupiny kolem Pavla Rödla. Ten ODS opustil a nynější politiky chce z radnice vyhnat v podzimních komunálních volbách.

Něco málo o Křížovi:

Současně je třetím místopředsedou ČMFS (za kluby Gambrinus ligy a druhé ligy); člen komise pro agenty hráčů ČMFS.

Byl a v drtivé většině stále je předsedou nebo členem dozorčích rad řady akciových společností (Plzeňská sportovní, AP TRUST, I.F. REAL, Castle of Health, Thun Trade, EMPORUM, Brinsleys, Thun
1794, Plzeňský golf park, ZV - Nástroje), jednatelem Internail, s.r.o., členem představenstva marketingové agentury fotbalového svazu STES, předsedou představenstva SUNCORE ENERGY; je rovněž členem dozorčí rady společnosti Bohemians Real, která mimo jiné vlastní stadion v Praze-Vršovicích (Bohemians 1905).

Do svých 33 let hrál a organizoval soutěže v sálové kopané. Ve volbách nového vedení ČMFS v červnu 2009 porazil rozdílem šesti hlasů
dosavadního místopředsedu Jaroslava Vacka. Před pěti lety se stal prvním mužem fotbalové Viktorie Plzeň; klub se pod jeho vedením stabilizoval a trvale usadil v první lize. Po zvolení místopředsedou ČMFS se vzdal funkce předsedy dozorčí rady FC Viktoria Plzeň a.s., stále je ale brán za majitele plzeňského klubu.

Je náruživým hráčem golfu, prezidentem golfového klubu v
Plzni-Dýšině a spolumajitelem tamního hřiště; je podruhé ženatý, má čtyři děti a střídavě žije ve Spojených státech, v Praze a v Plzni.