Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Nigérijská vláda odvolala vedení svazu, FIFA za to zemi hrozí sankcemi

Sport

  12:10
ABUJA - Po vyřazení v osmifinále mistrovství světa odvolala nigerijská vláda kompletní vedení fotbalového svazu, za což však zemi hrozí trest. FIFA pohrozila Afričanům sankcemi, pokud do úterka nad fotbalem znovu nepřevezmou vládu dosavadní členové svazu.

Ahmed Musa z Nigérie se občerstvuje při osmifinálovém zápase s Francií. foto: Reuters

Nigerijci na šampionátu v Brazílii vypadli v pondělí po prohře 0:2 s Francií. O tři dny později soud v metropoli Abuji zbavil pravomocí šéfa fotbalového svazu Amina Maigariho i další funkcionáře a vedením fotbalu pověřil úředníka z ministerstva sportu. Takové kroky však odporují pravidlům FIFA.

"Vyjadřujeme velké znepokojení nad takovými akcemi nigerijských orgánů veřejné moci," napsala FIFA vládě. Ta stejně radikálně zasáhla i před čtyřmi lety po vyřazení na MS už ve skupině. Letos v Brazílii se přitom tým s přezdívkou Super orli dostal do play off poprvé od roku 1998.

Prohru s Francií však považoval za zklamání i kouč národního týmu Stephen Keshi, jenž oznámil rezignaci. Vedení svazu ji však nepřijalo a nabídlo mu novou, vylepšenou smlouvu.

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...