130 let

Dom, jak se mu v Anglii přezdívá, vládne v PL střelcům. | foto: Reuters

‚Nikdy jsem nepálil jako teď.‘ Dom, nejlepší střelec Premier League a další zbraň Albionu pro Euro

Sport
  •   14:49
Liverpool - Harry Kane, Marcus Rashford nebo Jamie Vardy. Pozice devítky je v reprezentaci Albionu skvěle obsazená. I tak se uvažuje o změně. O slovo si totiž hlasitě říká Dominic Calvert-Lewin, nejlepší střelec Premier League, který by si nerad nechal ujít nominaci na Euro.

Když jej Gareth Southgate povolal poprvé do seniorské reprezentace, zazářil. V premiérovém utkání za Albion si Dominic Calvert-Lewin připsal vítěznou branku (Anglie porazila Wales 3:0). „Není to úspěch přes noc,“ pronesl po utkání třiadvacetiletý útočník Evertonu a dodal: „Je za tím hodně práce, snahy a koncentrace.“

Nekecal nesmysly, však ještě v šestnácti letech působil v akademii Sheffieldu United jako klasický box-to-box záložník. „Mám za sebou špatné i dobré věci. Všechno jsem přijímal s pokorou. Na cestě vzhůru vás posouvají všechny zkušenosti. Jsou to cenné lekce,“ říkal po utkání s Walesem rodák ze Sheffieldu, který bojuje o nominaci na závěrečný evropský šampionát.

Utkání Evertonu s Tottenhamem rozhodl Dominic Calvert-Lewin (číslo 9).

Díky hostování v páté nejvyšší anglické lize se Dom, jak mu všichni přezdívají, otrkal. Potřeboval se fyzicky vyrovnat silnějším obráncům a s agresivitou mu právě angažmá v Stalybridge Celtic pomohlo. A to nejen v agresivitě, ale také v transformaci v útočníka. Za pět utkání nasázel pět branek a v létě 2016 jej koupil Everton.

Dom, jak se mu v Anglii přezdívá, vládne v PL střelcům.
Everton porazil Fulham 3:2.

Za necelé dva miliony eur se stěhoval do dvě hodiny vzdálené modré části Liverpoolu. Na trávníku Goodison Parku se potkal ještě s Romelem Lukakuem, později se pral o místo s velikánem Waynem Rooneym, Belgičanem Kevinem Mirallasem či talentovaným Moisem Keanem. „Zdaleka už nejsem takový fotbalista, jako jsem byl před čtyřmi lety,“ tvrdil Dominic. Měl pravdu. Vyrostl totiž jak fyzicky, tak psychicky, což naplno prokázal na hřišti.

A nemalou zásluhou na tom má i nový kouč Toffees Carlo Ancelotti. Pod ním totiž nevykvetl jen Calvert-Lewin, ale celý Everton. I díky tomu Dom pálil přesně už jedenáctkrát během tří měsíců a právem mu patří první místo v tabulce střelců Premier League.

Dvakrát se proti Fulhamu prosadil Dominic Calvert-Lewin.

„Byl jsem jeho fanouškem už v Neapoli,“ přiznal italský elegán Big Carlo, který má ve svém útočníkovi číslo jedna velkou zbraň. Adept na reprezentační post devítky vyniká nejen ladným pohybem, ale také svou schopností obstát v souboji. „Pro obránce musím být těžko čitelný. Dobrý útočník dá gól jakkoli a potřebuje k tomu minimum času i prostoru,“ ví sám evertonský tahoun.

Pro svá slova má i dokonalé ukázky z praxe. Na branku soupeře pálí nejčastěji ze všech na ostrovech, už jednadvacetkrát v jedenácti duelech. Zvládl nasázet dva hattricky, jedním sejmul West Bromwich, druhým zasadil nepříjemný direkt West Hamu v ligovém poháru. K tomu všemu pomohl jednou brankou zremizovat slavné Merseyside derby proti Liverpoolu.

Fotbalisté Evertonu slaví branku do sítě Brightonu.

S Toffees se dokonce chvíli ocitl na samém čele věhlasné Premier League, ale po slabším listopadu jim patří až deváté místo. Nově vystavěný tým v čele s Jamesem Rodríguezem, Richarlisonem či Abdoulayem Doucourém však může dokázat cokoliv. Hlavně pokud bude mít na svém hrotu i nadále ostrými nabitou zbraň.

„Nikdy jsem nepálil tak, jako teď,“ potvrdil sám Calvert-Lewin. A to, že může zabojovat o nominaci na blížící se evropský šampionát, dobře ví. „Nikdy jsem na sobě nepřestal pracovat, učit se, naslouchat. Teď se mi to všechno začíná vracet zpátky.“

Tak snad se na Euru neprojeví i v duelu s českou reprezentací.

Autor: Dominik Reiniš