130 let

Radost Nizozemců. | foto: Reuters

Nizozemci se díky výhře 1:0 nad Japonskem výrazně přiblížili postupu

Sport
  •   13:58
PRAHA/DURBAN - Utkání mezi Nizozemskem a Japonskem nenabídlo moc pěknou podívanou. Střelecky aktivnější Japonci si se svými příležitostmi nedokázali poradit, a tak utkání rozhodla branka Sneijdera z 53. minuty. Oranjes se tak výrazně přiblížili k postupu mezi elitní šestnáctku.

V Durbano panovalo překvapivě krásné počasí, teplota ve stínu se pohybovala okolo 22 stupně Celsia, a tak hráči měli ty nejlepší podmínku k tomu, aby uspokojili náročné fanoušky. Těm minimální počet branek na letošním MS kazí dojem z prvního světového šampionátu na africkém kontinentu.

Nizozemská soupiska napovídá, že ofenzivní pojetí hry pro ni rozhodně není cizí, právě naopak. Jména jako Robin van Persie, Dirk Kuijt, Wesley Sneijder, Van der Vaart a mnoho dalších, vzbuzují obrovský respekt. To v jedenáctce ze země vycházející Slunce nastoupili pouze tři hráči, kteří působí v Evropě.

Nizozemsko - Japonsko (nůžky Kuijta).

Utkání nezačalo v nijak závratném tempu, Nizozemci měli problém sami se sebou, natož aby ještě překonávali obranný val Asiatů. Z výkonu Oranjes z první poloviny zápasu lze snad jen vypíchnout pokus liverpoolského Kuijta o akrobatické zakončení, který ale valný úspěch nepřinesl. Aktivita byla na kopačkách hráčů Japonska, ale jejich útočné akce skvělými nápady rozhodně nesršily, a tak po první půli platil bezbrankový stav.

Jakoby po přestávce přiběhli na hrací plochu úplně jiní Nizozemci. Vířili aktivitou a s chutí se zápasem něco udělat. Tato taktika přinesla ovoce už po deseti minutách. V pokutovém území se dostal k míči kanonýr Persie, posunul míč Jabulani k Sneijderovi, který bezpřípravy otevřel skóre zápasu.

Branka zápasu paradoxně uškodila. Oranjes se už nikam nehnali a útočné akce Japonců přerušovali už v zárodku. Hru oživil až Nizozemec Afellay, jenž vystřídal jediného střelce utkání Sneijdera. Po dvouminutovém působení na hřišti se ocitl v brejkové situaci, kterou zakončil pouze do Kawašimiho hrudi. Po té měl na noze vyrovnání Okazaki, ale když ani jeho ráno z hranice malého vápna neskončila v síti, tak rozhodčí duel ukončil za stavu 1:0 pro Evropany. Díky této vyhře se výrazně přiblížili k postupu do osmifinále.

Nizozemsko - Japonsko 1:0 (0:0)

Branka: 53. Sneijder. Rozhodčí: Baldassi - Casas, Maidana (všichni Arg.). ŽK: Van der Wiel (Nizozemsko). Diváci: 62.010.

Nizozemsko: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel, De Jong - Kuijt, Sneijder (83. Afellay), Van der Vaart (72. Elia) - Van Persie (88. Huntelaar). Trenér: Van Marwijk.

Japonsko: Kawašima - Nagatomo, Nakazawa, Tulio, Komano - Abe - Hasebe (77. Okazaki), Macui (64. Nakamura), Endo, Okubo (77. Tamada) - Honda. Trenér: Okada.

Autor: Tomáš Vrábel