130 let

David Lafata (vlevo) a Bruno Martins. | foto: MAFRA - Michal Šula

Fiasko. Byl to večer plný chaosu, píší o prohře fotbalistů nizozemská média

Sport
  •   10:34
PRAHA - Za večer plný chaosu a zoufalství či fiasko v Praze označila nizozemská média úterní prohru fotbalistů Oranjes s českým národním týmem 1:2. Nepovedený vstup do kvalifikace dávají za vinu zejména trenérovi Guusu Hiddinkovi, který podle tisku zatím po nástupu do funkce po Louisi Van Gaalovi působí nejistě, což potvrdil i překvapivou změnou systému před utkáním a i v jeho průběhu.

Nizozemská média připomínají, že reprezentace naposledy zahájila kvalifikační boje prohrou v roce 1992, kdy pod Dickem Advoccatem nestačila na Norsko (1:2). Nizozemci navíc prohráli i přípravu s Itálií a dvě utkání po sobě nezvládli za posledních 20 let jen dvakrát.

Před dvěma lety na nevydařeném mistrovství Evropy a v roce 1995 právě při prvním nástupu Hiddinka, kdy dokonce z prvních pěti utkání porazili jen Maltu a čtyřikrát prohráli.

Podle médií ztrácí Hiddink důvěryhodnost. "Zdá se, že ho dohnal strach z odkazu jeho předchůdce Van Gaala," zamýšlí se deník Telegraph, proč Hiddink přes své původní přesvědčení sáhl k rozestavení 5-3-2, které na MS praktikoval právě jeho předchůdce. Po vedení českého týmu si to však rozmyslel a přešel zpět k systému 4-3-3.

ČTĚTE O UTKÁNÍ

"Byl to večer plný chaosu a zoufalství," napsal kriticky deník AD Sportwereld. "Fiasko v Praze," přidal Telegraph v titulku. A servítky si nebral ani deník Volkskrant. "Byla to fraška. Jeden z nejtrapnějších výkonů Oranjes," uvedl.

Hiddink podle médií v 67 letech už na trenérskou funkci nemá. "Uznávaný trenér odhalil sám sebe a svou vrtkavou strategii. Národní tým spadl do jeho třesoucích se rukou," napsal Telegraph.

Za jediný světlý moment zápasu v Praze označila média výkon mladého útočníka z PSV Eindhoven Memphise Depaye, který jediný představoval vážné nebezpečí pro českou obranu.

"Ještě nikdy na sobě neměl tolik zodpovědnosti jako v Praze, kde se snažil nahradit Arjena Robbena. Češi ho častokrát museli zastavit jen pomocí faulu a skoro se dalo zapomenout, že mu je stále teprve 20 let. Byl však na vše příliš sám," konstatoval deník AD Sportwereld.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK