Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Norsko rozdrtilo starou velmoc, píše tisk

Sport

  12:17
OSLO - Bezmezným nadšením a chválou hýří po středeční výhře norských fotbalistů nad českými v Oslu tamní média. Titulky Norsko rozdrtilo starou velmoc či Norsko konečně porazilo Česko připomínají, že je to vůbec poprvé v historii, co se Norům podařilo v mezistátním zápase nad tímto soupeřem zvítězit. Zároveň ale norské deníky upozorňují, že ČR zdaleka není tím týmem, kterým bývala před pár lety.

ilustrační foto foto: ČTK

Norský tisk nejvíce vyzdvihuje výkon nového reprezentačního objevu Mohammeda Abdellaouea, který ve středu skóroval hned dvakrát. Snad všechny noviny si všímají toho, že se na tohoto šestadvacetiletého útočníka marockého původu při utkání ptal i záložník Arsenalu Tomáš Rosický.

Rosický prý přišel za kolegou z anglické Premier League, někdejším hráčem Liverpoolu Johnem Arnem Riisem a chtěl vědět víc o norské devítce. "Kdo je to. A kde hraje?" vyzvídal podle deníku Dagbladet Rosický. Stejně tak v pozápasovém rozhovoru chválil hráče německého Hannoveru, jemuž v Norsku neřeknou jinak než "Moa", brankář Petr Čech.

O BLAMÁŽI S NORSKEM ČTĚTE VÍCE

Norský trenér Egil "Drillo" Olsen, proslulý svou přísností, byl po zápase v nezvykle dobré náladě. Podle něj to bylo jedno z nejlepších utkání norského týmu za poslední řadu let a pro něj osobně navíc znamenalo kýženou "pomstu" za nejhořčí porážku na domácí půdě v kariéře, již mu výsledkem 3:2 přivodili právě Češi v září 1991. Výhru považuje také za potřebnou vzpruhu před kvalifikačními duely s Dánskem a Islandem, napsal deník Verdens Gang.

Radost je ale třeba i krotit, Česká republika totiž již zdaleka není jedním z nejlepších světových týmů, kterým bývala celou dekádu od poloviny 90. let, konstatoval deník Dagbladet. Češi nedokázali nahradit svou zlatou generaci a propadli se na anonymní 38. místo v žebříčku FIFA, připomněl list.

Řada nedostatků se projevovala i v zápase s Norskem. Čeští fotbalisté se nezvládli ani přiblížit soupeři hladovému po vítězství a za celých 90 minut prakticky nic nepředvedli, zhodnotil Verdens Gang.

Výkon českého týmu byl nevyrovnaný. Oba ofenzivní obránci se při první příležitosti vrhali do útoku a nechávali moře prostoru Norům, kteří toho dokázali využít, uvedl Dagbladet. Domácí hráči byli lepší s míčem, bez míče, před českou bránou i před vlastní. A po pravdě řečeno bylo Norsko lepší také v poli, přisadil si internetový deník Nettavisen.

Několikrát proti chybovali rozhodčí

Přestože se norský tisk shoduje, že vítězství bylo jednoznačně zasloužené, ba dokonce podle trenéra Olsena mohlo být vzhledem k řadě promarněných šancí i vyšší, uznává také, že rozhodčí byli k českému celku v několika případech nespravedliví.

Gólman Chelsea vytrčil svou teleskopickou paži a byl u míče první, ale sudí Alan Black ze Severního Irska to vyhodnotil jako faul. Nařídil penaltu, na niž Norové přísně vzato neměli nárok, uvedl deník Dagbladet k situaci, z níž vznikl třetí gól.

Zápas také mohl vypadat jinak, kdyby se asistenti rozhodčího neukvapili při třech chybně odpískaných ofsajdech, dodal Dagbladet.

Autor: