Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Nová posila Slavie Škútka: Z Košic je to krok vpřed

Sport

  8:30
PRAHA - S třinácti brankami druhý nejlepší střelec této sezony slovenské fotbalové ligy Dávid Škutka by po přestupu z Košic do Slavie rád navázal na povedený podzim a v pražském celku na jaře vstřelil stejný počet branek. Především se chce ale prosadit do základní sestavy.

Nová posila Slavie Dávid Škutka foto: ČTK

Věří, že se tým z Edenu s jeho pomocí posune z jedenáctého místa v tabulce na vyšší příčky. "Myslím, že je to krok vpřed, česká liga je kvalitnější než slovenská. Udělám vše pro to, abych se propracoval do základní sestavy a naplnil očekávání," řekl na dnešním setkání s novináři Škutka, po Martinu Feninovi druhá zimní útočná posila slávistů.

Do Edenu přichází s vizitkou velkého kanonýra; v dresu Košic dal na podzim 13 gólu v lize a další tři v poháru. "Doufám, že budu zdravý, a když forma vydrží, minimálně tolik branek, kolik jsem dal v Košicích, bych tady rád zopakoval," prohlásil čtyřiadvacetiletý útočník.

Je mu jasné, že bude muset o místo v základu bojovat. "Bude záležet na trenérovi, já udělám vše, abych se prosadil," řekl. Prý může hrát i pod hrotem. "Jako mládežník jsem nastupoval i jako podhrotový hráč, ale postupně jsem se posunul na hrotového útočníka. Tam mi to vyhovovalo. Jsem relativně vysoký, takže má úloha je sklepávat balony, být důrazný v šestnáctce a dávat co nejvíc gólů," charakterizoval se Škutka.

Po podzimu měl nabídky z Německa i z Polska, i kvůli jazykové blízkosti se ale nakonec rozhodl pro Slavii. "Jedním z důvodů bylo v první řadě to, že je tu víc Slováků. S některými jsem přestup konzultoval, budu tu mít takové domácí prostředí," podotkl s úsměvem. "Jsem rád, že jsme se dohodli a že můžu být součástí takového klubu s takovou historií jako Slavia Praha," pochvaloval si Škutka.

Trápily ho osobní problémy

Střeleckou formu nabral až na podzim, což si vysvětluje i tím, že ho rozptylovaly určité osobní problémy. "Je to psychikou hráče. Předtím jsem měl nějaké osobní problémy, vyřešilo se to a já mohl věnovat většinu času fotbalu. Štěstí se ke mně přiklonilo a já doufám, že budu ve střílení gólů pokračovat ve Slavii," přál si Škutka. Hned jak dorazil do Edenu, uchvátil ho nový stadion. "Na Slovensku tolik krásných stadionů není, je to něco jiného. Eden je nádherný a těším se na atmosféru, protože vím, že sem chodí hodně fanoušků. Jsem plný očekávání," řekl čtyřnásobný slovenský reprezentant do 21 let.

Je přesvědčen, že se Slavia na jaře posune tabulkou vzhůru. "Na podzim jsem českou ligu a Slavii sledoval, protože je tu hodně Slováků. Myslím, že Slavie určitě patří výš a doufám, že jí pomůžu k tomu, aby se posunula tabulkou," uvedl Škutka. Ve Slavii bude nosit poměrně netradiční číslo 33. "Ne že by to bylo nějaké speciální číslo, ale dařilo se mi v něm v předchozím klubu. Proto jsem po něm sáhl, když ve Slavii ta možnost byla," dodal.

Autoři: ,