130 let
Fotbalisté pražské Sparty zahájili 4. ledna 2018 v Praze zimní přípravu na...

Fotbalisté pražské Sparty zahájili 4. ledna 2018 v Praze zimní přípravu na jarní část prvoligové sezony. Na snímku z tiskové konference je nový sportovní ředitel klubu Zdeněk Ščasný. | foto: Český biatlon - Petr Slavík, ČTK

Nová práce mne zatím naplňuje a s Rosickým se v názorech potkáváme, říká Ščasný

Sport
  •   11:11
PRAHA - Od jeho nástupu do funkce sportovního ředitele uplynul měsíc a fotbalová Sparta velmi čile zahýbala s kádrem pro jaro. Zdeněk Ščasný za příchody zodpovídá a s dosavadní spoluprací s Tomášem Rosickým je spokojený. „Náplň práce máme podobnou a je to vynikající,“ říká Ščasný.

Dlouhá léta strávená na lavičce vyměnil za péči o sportovní chod klubu. „Je to pro mě něco jiného, protože jsem byl zvyklý být denně na hřišti s mužstvem. Což samozřejmě platí dál, ale odpadly mi dennodenní starosti ohledně přípravy, tréninku,“ řekl Ščasný pro klubovou televizi. „Má nová práce je zajímavá a je to výzva.“

Sparťanské posily rozebírá také s Rosickým, který se po konci kariéry přesunul do vedení a se Ščasným úzce spolupracuje.

„V názorech se potkáváme,“ těší Ščasného, který nicméně naznačil, že ne vždy je to pravidlem. „Je logické, že na hráče můžeme mít trochu rozdílný pohled. Shodou okolností šlo o jednoho z nově příchozích. Na druhou stranu to není nic zásadního, spíš drobnosti.“

Sparta v lednu rozčeřila přestupové vody ve velkém – nejprve překonal rekord české ligy záložník Nicolae Stanciu, pak odešel na hostování do Newcastlu gólman Martin Dúbravka. Ščasný vysvětlil, že se Spartě vyplatilo odmítnout první nabídku anglického týmu na slovenského brankáře.

„Nemohli jsme přistoupit na první nabídku Newcastlu. Ale přesně jsme věděli, že na konci anglického přestupního termínu může přijít nabídka, která nás osloví,“ řekl Ščasný, který se svými spolupracovníky mezitím připravoval náhradní řešení v podobě Florina Nity. „Věděli jsme, že v případě odchodu Dúbravky bezpodmínečně musíme mít podepsaného nového gólmana,“ uvedl.

Sparta pak v krátkém časovém sledu přivedla ještě Guélora Kangu s Mihailo Rističem. Ščasný přiznal, že o druhého jmenovaného měla Sparta zájem už v létě, ale Krasnodar byl rychlejší. „Jenže hráč se tam nechytil a my využili nabídky. Budeme mít rok na vyhodnocení jeho potenciálu,“ řekl sparťanský sportovní ředitel.

Ač je Ristič krajním záložníkem či obráncem, nejlépe se dle svých slov cítí ve středu pole na pozici „osmičky“. I Kanga je přírůstkem doprostřed zálohy. „Potřebovali jsme zvýšit konkurenci,“ potvrdil záměr vedení Ščasný. „A věřím, že se nám to v tomto transferovém období povedlo.“

Ščasný ve Spartě dvakrát působil jako trenér, fanoušci dodnes vzpomínají na tažení do čtvrtfinále Evropské ligy pod jeho vedením na jaře 2016. Po dvaceti letech na lavičkách klubů jako Panathinaikos, Most či Teplice si zvyká na novou roli. Začal fotbal vnímat jinak?

„Na zápasy se teď dívám pod menším tlakem, mám možná větší nadhled. Dovolím si tvrdit, že se na to dívám reálnějšíma očima. Dokážu si věci během zápasu lépe vyhodnotit,“ dodal Ščasný.

Autoři: