130 let

Bohemians okusí první ligu. | foto: ČTK

Nováčka z Bohemians čeká Olomouc

Sport
  •   9:23
PRAHA - Pondělním utkáním proti Sigmě Olomouc vstoupí fotbalisté Bohemians Praha do nejvyšší soutěže. Prvoligový nováček, který se poprvé představí na "domácím" stadionu na Žižkově, touží po vítězné premiéře mezi českou elitou, ale úspěšný start do sezony by rádi oslavili i Hanáci s novým koučem Zdeňkem Psotkou.

Bohemians jsou před úvodním prvoligovým zápasem v historii klubu pasováni na horkého kandidáta sestupu, proto mají velkou motivaci ze sebe nelichotivou nálepku sejmout. "Vstup do sezony je strašně důležitý. V prvních zápasech to domácí většinou zvládli, tak věřím, že se to povede i nám. Záchrana totiž leží na domácím hřišti. Uděláme všechno pro to, abychom utkání proti Olomouci vyhráli, i když na soupeřově straně jsou větší prvoligové zkušenosti," řekl trenér Bohemians Luboš Urban.

Klub ze Střízkova nemíní ustoupit od herního stylu, který jej dovedl k postupu do ligy. "Na domácím hřišti chceme pokračovat v nátlakové hře, aby se soupeř musel přizpůsobit a my diktovali tempo. Nejhorší by bylo jít na trávník se strachem," uvedl Urban, jemuž se postupně vyprázdnila marodka. V pondělí už bude moci využít také novou posilu Vošahlíka.

Olomouc podruhé za sebou otevře sezonu pod vedením prvoligového debutanta: tým se v létě po Martinu Pulpitovi snažil na ofenzivnější notu přeladit místní odborník Psotka, který bude nejmladším koučem v nejvyšší soutěži. Od vedení dostal složitý úkol, po několika hubených letech má tým dovést do horní poloviny tabulky.

Zlepšit musí hlavně výsledky venku, kde Sigma už jedenáct zápasů čeká na tříbodový zisk. Psotka udělal pro úspěšný start maximum, prvnímu soupeři zkomplikoval identifikaci hry svých svěřenců tím, že generálku proti Letohradu sehrál jeho tým utajeně ve středu. "Soupeře máme dobře zmapovaného, během posledních měsíců jsem ho včetně druhé ligy viděl asi čtyřikrát. Hraje pohledný, útočný fotbal, směrem dopředu si musíme dát pozor na Kincla, Biboka nebo Ibeho," podotkl Psotka.

Zápas mezi Bohemians Praha a Olomoucí začne na Žižkově v pondělí v 17:15 a přímý přenos bude vysílat ČT2.