Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Nové časy s mladými hvězdami. Elitní kluby Premier League sází na střelecký talent

Sport

  6:49
PRAHA - Fotbalová Chelsea udělala z nouze ctnost – musela vsadit na mladíky a ti se prosadili i do reprezentace. Také v dalších týmech Premier League o sobě teenageři dávají vědět.

Marcus Rashford. foto: Reuters

Po minulé povedené sezoně to v létě s Chelsea vypadalo všelijak. Odchod kanonýra Edena Hazarda, zákaz přestupů i relativně nezkušená legenda v roli hlavního trenéra. Frank Lampard však zapůsobil jako skvěle fungující antivir. Odstranil všechny problémy, sáhl do vlastních řad a s omlazeným modrým mančaftem udržel na Stamford Bridge kvalitu.

„Chci, aby měl tým spoustu energie. Chci vidět únavu a bolest v očích soupeřů,“ napověděl Lampard už před sezonou, že bude sázet na dravé mládí. „První věc, na kterou jsem se zaměřil? Hra bez míče. V létě jsme dřeli na fyzičce. Kdo nestíhal, měl smůlu.“

Mezi pilíře základní sestavy patří kanonýr Tammy Abraham, špílmachr Mason Mount či stoper Fikayo Tomori. Všichni tři spolu od dětství vyrůstali v akademii Blues. Před Lampardovým příchodem je znal málokdo, teď během pár měsíců dokonce prorazili i do seniorské reprezentace Albionu.

Mladí kanonýři Premier League

  • Marcus Rashford (Angl., 22 let, ManU.) 14 gólů, 4 asistence
  • Tammy Abraham (Angl., 22 let, Chelsea) 13/3
  • Dominic Calvert-Lewin (Angl., 22 let, Everton) - 10/0
  • Gabriel Jesus (Braz., 22 let, ManC.) 9/5
  • Richarlison (Braz., 22 let, Everton) 8/3

Dvaadvacetiletý a 190 centimetrů vytáhlý Abraham působí v Chelsea od sedmi let. Před touto sezonou vystřídal tři hostování a zazářil především na poslední štaci – v druholigové Aston Ville, kde nasázel 26 branek. Že to nebyla náhoda, potvrzuje i po návratu do Londýna. Na kontě má už třináct gólů a řadí se ke špičce celé soutěže.

„Viděl jsem ho, jak prochází jednotlivými kategoriemi. Už když byl mladý, měl jsem pocit, že chce být vždy jasná devítka (střední útočník) Chelsea. Byl to jeho cíl za všech okolností. Také vím, že zbožňoval Didiera Drogbu,“ řekl o svém útočníkovi číslo jedna kouč Lampard.

Adept na reprezentační hrot

Loni v listopadu si Abraham odškrtl další milník – poprvé skóroval v národním dresu Albionu, když uzavíral na konečných 7:0 v duelu s Černou Horou. Při absenci zraněného Harryho Kanea se aktuálně řadí k předním adeptům na hrotového útočníka.

V sestavě by jej mohl doplnit i parťák z Chelsea. Další novic v reprezentačním áčku Mount skóroval o tři dny později a stejně jako Abraham dal značně najevo své schopnosti.

To však není vše, co Blues nabízejí. Pravý kraj obrany patřil už dvanáctkrát Reeci Jamesovi, jejž aktuálně trápí poraněné koleno. Šestnáct startů a jednu trefu zaznamenal i devatenáctiletý Callum Hudson-Odoi. Pozadu není ani jediná letní posila podepsaná před zákazem přestupů – Christian Pulisic nasázel v 21 letech v dresu Blues už pět branek.

„Je to opravdu zajímavý tým. Připomíná mi můj Dortmund před lety, když jsem pracoval s velmi mladými hráči,“ pronesl na adresu současné Chelsea lodivod suverénního rivala z Liverpoolu Jürgen Klopp, který svého času ve Vestfálsku vypiplal ve hvězdy Maria Götzeho, Nuriho Sahina, Šinžiho Kagawu či Roberta Lewandowského.

V Liverpoolu momentálně tolik prostoru mladíkům neposkytuje, což je při současné nabité a úspěšné sestavě pochopitelné. Když se však v prosinci vydal do katarského Dauhá dobýt mistrovství světa klubů, nechal čtvrtfinále Ligového poháru odehrát rezervu, v níž bylo nejstaršímu hráči dvaadvacet a nejmladšímu šestnáct let. Přes snahu z toho byl debakl 0:5.

Zelenou mají i jinde

Na čerstvou krev ale nesází jen v Chelsea, na severu Londýna řádí další mládí. Srdce fanoušků Arsenalu si získal osmnáctiletý Brazilec Gabriel Martinelli, který v této sezoně nastřílel ve všech soutěžích už deset branek, čímž vyrovnal klubový teenagerovský rekord Nicolase Anelky z ročníku 1998/99. 

„Je to kluk s velkým nadšením. Je natolik statečný, že se rozhodne pokaždé ohrozit branku soupeře. A ta jeho energie!“ chválí ho kouč Arsenalu Mikel Arteta.

Od minulé sezony v sestavě kanonýrů pravidelně nastupuje i Matteo Guendouzi, do širšího kádru se propracovali také Joe Willock, Bukayo Saka či Reiss Nelson – všichni shodně Angličané.

V Manchesteru pak udivuje další dvojice teenagerů. Za Citizens válí Phil Foden, jejž si pochvaluje i Pep Guardiola. „Má všechno, aby se stal jedním z nejlepších,“ pronesl španělský stratég. V dresu konkurenčních United pak o sobě dává vědět Mason Greenwood. Teprve osmnáctiletý odchovanec Rudých ďáblů nastoupil v Premier League k osmnácti duelům, přičemž vstřelil čtyři branky.

Další borci už, stejně jako Abraham z Chelsea, mírně překročili teenagerovský věk, přesto patří do škatulky nadějné mládí: Marcus Rashford a Gabriel Jesus jsou ofenzivními oporami anglické, respektive brazilské reprezentace, Dominic Calvert-Lewin zase v této sezoně Premier League za Everton nasázel již deset branek.

Jak vidno, musí si fanoušci v Anglii zvykat na nová jména, čehož si je vědom i kouč národního týmu Gareth Southgate. „Nadcházejících pět let bude pro Anglii i ve znamení těchto mladých hráčů a některých dalších, kteří se teprve chystají vyniknout. Budou to časy nesmírně vzrušující.“