130 let

Radost fotbalistů Liverpoolu z gólu. | foto: ČTK

Noví Invincibles jsou z Liverpoolu. Podaří se jim vydržet bez prohry celou sezonu jako Arsenal?

Sport
  •   7:00
PRAHA - Fotbalisté Liverpoolu se ve čtvrtek stali teprve třetím týmem v historii Premier League, jemuž se podařilo v soutěži neprohrát celý rok.

Fantastická jízda Liverpoolu pokračuje. Doma neprohrál už 51. zápas Premier League v řadě

„Mám obrovskou radost a na kluky jsem opravdu pyšný. Podobné věci bychom neměli považovat za samozřejmé,“ pochvaloval si trenér Jürgen Klopp po výhře 2:0 ve 21. kole nad Sheffieldem United.

Reds, kteří naposledy podlehli 3. ledna minulého roku Manchesteru City, nenašli přemožitele už 37 ligových zápasů, z nichž vyhráli 32. 

Delší sérii mají v novodobé historii anglické nejvyšší soutěže, která od roku 1992 nese název Premier League, jen Chelsea (40 zápasů) a Arsenal (49), který dokonce prošel bez porážky celou sezonou 2003/2004. 

Označení Invincibles (Neporazitelní) si kanonýři za to v Anglii vysloužili po týmu Preston North End, který podobným stylem triumfoval hned v premiérovém ročníku anglické ligy 1888/89. 

Tehdy však soutěž hrálo pouze dvanáct mužstev, což dávalo dohromady 22 utkání.

Podle statistik BBC se Liverpool v žebříčku top pěti evropských lig (Anglie, Španělsko, Německo, Itálie a Francie) zařadil do aktuálně dvanáctičlenné společnosti týmů, které udržely neporazitelnost minimálně rok (započítávají se pouze případy s 32 a více zápasy, nikoliv tedy éry s malým počtem klubů). 

V čele je neohrožený italský AC Milán, jenž v Serii A během 672 dnů mezi květnem 1991 a březnem 1993 odolával 58 duelů.

To ale zdaleka není nic proti jiným držákům. Steaua Bukurešť ve slavném období těsně po senzačním triumfu ve finále Poháru mistrů evropských zemí neprohrála v rumunské lize mezi 17. srpnem 1986 a 9. zářím 1989 plných 104 utkání. 

Liverpool po prodloužení zdolal Flamengo a poprvé vyhrál MS klubů
Liverpool po prodloužení zdolal Flamengo a poprvé vyhrál MS klubů

A podle Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků v ne úplně doloženém období v letech 1989 až 1994 byl v Pobřeží slonoviny dokonce ještě o čtyři utkání lepší klub ASEC Abidžan.

Na tyto mety Liverpool zatím nemůže ani pomýšlet. Mnohem podstatnější však pro něj jistě je, aby dotáhl skvěle rozjetou sezonu a třináctibodový náskok k titulu, který by získal po 30 letech.

Autor: Tomáš Kubánek