Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nečekaný šéf FIFA Infantino: Chci vidět karibskou ligu, chci vidět fotbal růst

Sport

  6:00
CURYCH - Ještě před půl rokem neuvažoval o tom, že by se ucházel o funkci ve vedení FIFA, přesto byl dnes Gianni Infantino zvolen šéfem světového fotbalu. Sám byl z toho překvapený a plný dojmů. Je odhodlaný vést FIFA do nové éry a vrátit jí důvěru, kterou ztratila korupční aférou.

Gianni Infantino. foto: ČTK/AP

„Ještě si plně neuvědomuji, co se stalo. Jsem plný emocí. Budu potřebovat trochu času to vše vstřebat. Před pěti měsíci jsem ani netušil, že budu kandidovat, ale od té doby se stalo hodně věcí,“ řekl krátce po svém zvolení Infantino.

Toho UEFA vyslala do boje jako náhradníka za svého prezidenta Michela Platiniho, který dostal zákaz působení ve fotbale kvůli netransparentní platně od dosavadního prezidenta FIFA Seppa Blattera.

Gianni Infantino.
Gianni Infantino.

Na Infantinovi nyní je, aby FIFA vyvedl z korupčního stínu a vrátil organizaci důvěru. „Chci slíbit všem, že budete hrdí na FIFA v nové éře. Budu usilovat o to, aby se FIFA vrátila tam, kam patří,“ prohlásil pětačtyřicetiletý Švýcar.

„Během své kampaně jsem potkal mnoho fantastických lidí, kteří milují fotbal a kteří pro něj dýchají. Právě pro takové lidi chci být prezidentem a věřím, že společnou prací dostaneme fotbal znovu do centra dění,“ dodal.

Pelta: Nízký věk Infantina je výhodou, bude zárukou rychlé realizace změn

Za jeden z hlavních cílů má rozvoj fotbalu. „Za čtyři roky chci vidět velký pokrok fotbalu po celém světě. Chci vidět karibskou ligu, chci vidět akademie v Africe a chci vidět fotbal na školách v Oceánii. Chci vidět fotbal růst. A chci, aby lidé viděli FIFA jako organizaci, která k tomu pomohla,“ řekl dosavadní generální sekretář UEFA.

Nyní ho čeká výběr nejbližšího spolupracovníka - generálního sekretáře FIFA, který se bude starat o každodenní záležitosti, zatímco Infantino bude mít především reprezentativní roli.

Infantino je novým prezidentem FIFA, nahradil zkorumpovaného Blattera

„Mám pár tipů na post generálního sekretáře. Je to důležitá pozice a chci na ní mít silnou osobnost. Rozhodně to nebude Evropan jako já. Máme čas to prodiskutovat a uvidíme, jak to dopadne,“ odmítl jmenovat konkrétní kandidáty.

Volba generálního sekretáře bude důležitá i z diplomatického hlediska, neboť afričtí delegáti podporovali jeho konkurenta šajcha Salmána bin Ibráhíma Chalífu.

„Nesouhlasím, že svět je rozdělen. Byl to sportovní boj, nikoli válka. V Africe mám hodně přátel a dobré vztahy. Začal jsem tam i končil svou kampaň. Nyní otočíme stránku a budeme kompaktní. Nejsem kandidát Evropy, ale fotbalu a ten je globální,“ řekl Infantino.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...