Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Nový trenér Černohorců? To je to nejhorší, co nás mohlo před zápasem potkat, říká asistent kouče Šilhavého

Sport

  14:00
OLOMOUC - Čeští fotbalisté v kvalifikaci o mistrovství Evropy vyzvou v pondělí od 20.45 v Olomouci Černou Horu.

Zapíše se Patrik Schick opět do kolonky střelců? foto: Reuters

Kouč odmítl po výhrůžkám Srbů trénovat svůj tým proti Kosovu. Černohorci ho za to vyhodili

Měly to být dvě jasné a povinné výhry. Jenže páteční vítězství 2:1 na Letné nad Bulharskem se nerodilo lehce. Horší vstup do zápasu si Češi snad ani nemohli představit. 

Už ve druhé minutě po Popovově centru využil zaváhání české obrany Isa, který přeskočil Vaclíka a překvapivě poslal hosty do vedení.

„Tím, že inkasujete takhle brzy, je jednoduché na to zareagovat, protože máte hodně času. Snažili jsme si mezi sebou říct, abychom zůstali v klidu a jeli dál. Ukázali jsme, že jsme byli lepším týmem a jsme hrozně rádi, že jsme vyhráli,“ říkal kapitán Marek Suchý.

Ten místo zraněných Bořka Dočkala a Vladimíra Daridy převzal kapitánskou pásku.

Česko - Bulharsko (Patrik Schick slaví gól)

Český tým měl však na Letné zachránce v Patriku Schickovi, který zařídil obrat. Nejprve v 19. minutě Dimitrov při snaze vypíchnout míč rozběhnutému Janktovi nabil na střelu Schickovi, který z blízkosti nedal šanci bulharskému gólmanovi. 

Krátce po přestávce třiadvacetiletý útočník z krásné individuální akce zařídil vítězství.

„Fantasticky zakončil, to je extra třída. Je super, když máme nahoře takového hráče, který si s tím dokáže poradit a dá sám dva góly,“ vyzdvihl Schicka Suchý.

„Patrik výborně pracuje i na tréninku. Je to velká postava a věřím, že to bude jeden z důležitých hráčů, který nás posune na mistrovství Evropy,“ chválil muže zápasu kouč Jaroslav Šilhavý, který Schicka čtvrt hodiny před koncem nahradil Doležalem. 

„Přál bych mu hattrick, ale střídání bylo vynucené, měl toho už hodně v nohách,“ vysvětlil Šilhavý.

„Výhra nad Bulharskem je stoprocentně uklidňující, musíme ale porazit taky Černou Horu,“ ví záložník Jakub Jankto.

Černohorci přišli o trenéra

Během víkendu se Šilhavého výběr přeorientoval na druhého soupeře, který by měl být technicky o něco zdatnější než Bulhaři. I proti Černohorcům by však měli hrát prim Češi a vytvořit si opět řadu šancí.

„Na výkonu s Bulharskem můžeme stavět, musíme hrát se stejným nasazením a chutí. Věřím, že olomoucké publikum nás hodně podpoří,“ uvedl Jankto.

Podobně jako Bulhaři přišli také Černohorci před duelem s Českem o svého trenéra, důvodem však tentokrát nebyly výkony, nýbrž politika. 

Srbský kouč ve službách Černé Hory Ljubiša Tumbakovič se totiž stejně jako dva hráči – Filip Stojkovič a Mirko Ivanič – odmítl zúčastnit kvalifikace s Kosovem (1:1), jehož samostatnost Srbsko neuznává. 

Na základě tohoto incidentu tak v Olomouci povedou tým dosavadní asistenti Miodrag Džudovič a Dragoje Lekovič.

Česko - Bulharsko (Patrik Schick slaví gól)
Česko - Bulharsko (Tomáš Souček v souboji)

„Radost ze změny trenéra v týmu Černé Hory nemáme. Většinou je to takový motivační impulz. Je to zvláštní situace, která souvisí s politickou situací na Balkáně,“ prohlásil asistent Šilhavého Jiří Chytrý.

„Nevíme, jaká je aktuálně nálada jejich hráčů, ale pro nás se nic nemění. Musíme se připravit a soustředit hlavně na sebe. Doufám, že zápas zvládneme podobně jako ten proti Bulharsku,“ dodal.

Černohorci už pětkrát v řadě nezvítězili, ze tří dosavadních zápasů mají jen dva body a v pětičlenné tabulce skupiny A jsou vinou nejhoršího skóre poslední. 

„Vše, co se stane nečekaně, je těžké překonat. Ale hlavní je teď zachránit skupinu. Proti Česku musíme jít na hřiště s tím, že chceme vyhrát, ne si jít jen zahrát,“ burcuje dosavadní kouč brankářů Lekovič.

Autor: