130 let

Právník Pavel Pražák (vlevo) a zástupci fotbalového klubu Slavia Praha - generální ředitel Slavie Miroslav Platil (druhý zleva), údajný majitel klubu Antonín Franc a výkonný ředitel společnosti Natland Group Lubor Svoboda. | foto: ČTK

Nový vlastník Slavie? Za symbolickou korunu Natland

Sport
  •   17:13aktualizováno  18:13
PRAHA - Společnost Natland Group odkoupila od člena představenstva zadlužené fotbalové Slavie Antonína France za symbolickou cenu všechny jeho akcie. V krizi se zmítající klub dostal zároveň ve stejnou chvíli trest od disciplinární komise ČMFS za řádění fanoušků při prvním zápase semifinále domácího poháru s Olomoucí 750 tisíc korun a zavřený stadion na tři zápasy.

DÁLE K TÉMATU

"V záchraně Slavie jsme se tak mírně posunuli. Stále nás ale čekají složitá jednání s věřiteli i dalšími akcionáři klubu. Od počátku je naším cílem nalézt komplexní řešení, které nepřipustí budoucí ekonomickou i vlastnickou nejistotu kolem Slavie," komentoval situaci tiskový mluvčí Natland Group Rostislav Starý.

KDO JE NATLAND

- Finanční a investiční skupina Natland Group na českém trhu působí od roku 2001. Registrována je na Kypru.

- Spravuje a zhodnocuje prostředky převážně zahraničních investorů, privátních i institucionálních, kteří většinou zůstávají v utajení.

- Rozhodující podíl ve společnosti drží Tomáš Raška a Jan Koťátko.

- Natland jedná se Slavií o spolupráci a pomoci splnit požadavky ČMFS pro získání licence na příští sezonu

- V tisku se objevily spekulace, že Natland může být přes různé firmy propojen s kontroverzním podnikatelem Petrem Sisákem, o němž se hovoří jako o skutečném vlastníkovi klubu. Natland tyto úvahy popřel.

- Ve sportu se firma již nějakou dobu angažuje; podporuje basketbalový klub BK Pardubice i alpské lyžování, například reprezentanta Kryštofa Krýzla.

Natland momentálně jedná se všemi stranami, které jsou v dění kolem Slavie zainteresované: s dalšími akcionáři, managementem a fanoušky Slavie, věřiteli v čele s britskou společností ENIC, vlastníkem stadionu v Edenu firmou E Side a také s fotbalovým svazem.

"Teprve podaří-li se uzavřít dohodu i s ostatními, můžeme hovořit o záchraně Slavie," prohlásil Starý. "Přistoupí-li všechny zainteresované strany k jednání racionálně a s dobrou vůlí, věříme, že se Slavii povede zachránit," dodal v tiskové zprávě Starý.

Natland poskytl Slavii první finanční pomoc před týdnem, kdy uhradil asi třetinu z přibližně desetimilionového dluhu hráčům a realizačnímu týmu. Hlavní závazek má pražský klub vůči bývalému majiteli britské firmě ENIC, která po Slavii požaduje okamžité vyplacení dluhu ve výši asi 100 milionů korun.

ENIC navíc tvrdí, že je stále majoritním vlastníkem vršovického celku. Natland momentálně vede s britskou společností jednání a snaží se nalézt vzájemnou shodu. Slavia potřebuje vyřešit finanční problémy, aby mohla dodatečně získat profesionální licenci pro příští ligovou sezonu.

"Může to být první krok k řešení situaci v klubu. Pokud zástupci Natlandu získali od pana France jeho podíl, tolik se toho zase nemění, protože ENIC má k uspořádání akciové struktury ve Slavii stále svoje výhrady. V pátek máme naplánované další jednání se společností Natland," řekl pro LN právní zástupce společnosti ENIC Petr Slach.

Před týdnem ji od licenční komise neobdržela, nyní je v plném proudu odvolací řízení. Jasno o udělení licencí musí být nejpozději do 31. května.

CO SE VŠE DĚLO KOLEM SLAVIE

31. ledna 2008 - Valná hromada SK Slavia Praha - fotbal a. s. rozhodla o navýšení zapsaného kapitálu o 618 milionů korun na 1040 milionů formou nepeněžitého vkladu společnost Key Investments. Předmětem vkladu se stala teoretická suma maximálního pojistného plnění z životních pojistek fotbalistů Slavie. ENIC tím přišel o majoritu ve Slavii, což soudně napadl.

5. března 2008 - Slavia oznámila, že většinovými majiteli klubu jsou jeho tehdejší šéfové, generální ředitel Petr Doležal a člen představenstva akciové společnosti Tomáš Rosen.

Karel Jarolím, Petr Doležal a Tomáš Rosen.

13. října 2010 - Platil připustil, že kvůli dluhům klubu hrozí insolvenční správa. Důvodem problémů je především dluh Slavie ve výši 112 milionů korun svému někdejšímu majiteli britské skupině ENIC, která Slavii financovala částečně prostřednictvím půjček. Spekulace médií o dluzích hráčům vedení klubu popřelo.

1. listopadu 2010 - Slavia oznámila rozsáhlá úsporná opatření, která se dotkla pracovníků klubu i hráčů. Podle dřívějších výpočtů České televize si Slavia za bonusy v evropských pohárech a za prodej hráčů vydělala přes 650 milionů korun. Částka se ale rozplynula, údajně za posily, které se ale vůbec neuplatnily, nebo za přehnaně nastavený rozpočet klubu.

2011
24. února - Platil oznámil, že z původního počtu 84 hráčů pod profesionální smlouvou jich je nyní 48. Slavia také podle Platila pokračovala ve splácení závazků vůči svým hráčům a uhradila jim veškeré platy a prémie za uplynulý rok. Na druhou stranu ale Slavia přišla o 24 milionů korun za neuskutečněný přestup Milana Černého do Rostova.

- Představenstvo Slavie opustil předseda Tomáš Rosen.

15. dubna - Platil oznámil, že Slavia má 14 dní na to, aby vyřešila dluh vůči hráčům a dalším subjektům a mohla získat licenci pro další ročník. Podle Platila klub dluží hráčům výplaty od začátku roku. Platil také označil za vlastníka klubu člena představenstva Antonína France. Franc je podle médií údajně blízkým známým kontroverzního podnikatele Petra Sisáka, jeho spojení se Slavií ale Platil odmítl.

Generální ředitel Slavie Miroslav Platil (vlevo) a výkonný ředitel společnosti Natland Group Lubor Svoboda.

21. dubna - Franc a Platil bez výsledku řešili situaci ve Slavii s předsedou ČMFS Ivanem Haškem. Stalo se tak na výzvu výkonného výboru ČMFS.

- Ředitel společnosti ENIC Matthew Collecott pro Hospodářské noviny: "Současný management klub nevlastní. Britský soud potvrdil, že akcie ENICu nikdy nebyly na nikoho převedeny. Zůstávají v sejfu u našich právníků od prvního dne." 28. dubna - Občanské sdružení SK Slavia Praha se chce v případě, že by se Slavia dostala do konkurzu, stát jeho nástupcem a hodlá po něm převzít členství ve fotbalovém svazu. Sdružení v otevřeném dopise předsedovi ČMFS Haškovi tvrdí, že je schopno garantovat působení Slavie v nižších soutěžích a zajistit rozpočet ve výši 40 milionů korun ročně.

29. dubna - ENIC oznámil, že požaduje po Slavii okamžité splacení dluhu přes 100 milionů korun. Společnost se odvolala na rozhodnutí londýnského soudu, který zvrátil původní verdikt, podle kterého byl slávistický závazek splatný do listopadu.

2. května - Investiční a finanční společnost Natland Group oznámila zájem vyřešit situaci ve Slavii.

4. května - Oproti slibům Slavia opět neoznámila způsob, jakým hodlá řešit svou situaci. Vedení klubu pokračovalo v jednáních se společností Natland.

5. května - Licenční komise ČMFS neudělila Slavii licenci pro příští ročník profesionálních soutěží. "Slavia nepředložila vlastnickou strukturu, nedoložila bezdlužnost hráčům a zaměstnancům. Nedoložila, že by platila závazky vůči státu a nedoložila ani informace, jak by mělo vypadat zajištění finančních prostředků na příští sezonu," uvedl na serveru fotbal.idnes předseda licenční komise Bohuslav Pavlík.

Nepokoje na hřišti v Edenu.

- V násilnosti přímo na stadionu v Edenu se zvrhly protesty fanoušků Slavie proti vedení klubu během semifinále Ondrášovka Cupu s Olomoucí. Utkání bylo v poločase za stavu 1:1 ukončeno poté, co příznivci Slavie obsadili hřiště a pokusili se napadnout členy klubového managementu. Utkání bylo později kontumováno pro Olomouc, v odvetě Slavia 11. května prohrála 0:1 a v poháru skončila.

- Společnost Natland oznámila, že hráčům a realizačnímu týmu uhradila 30 procent z dlužné částky.

6. května - Zástupci Natlandu se sešli s představiteli ENICu, který podle tisku postoupil pohledávku více než 100 milionů korun společnosti Debt Collect London Limited (DCLL).

12. května - Společnost Natland od člena představenstva Slavie Antonína France odkoupila za symbolickou cenu všechny akcie, které ve Slavii držel.

- Disciplinární komise ČMFS rozhodla, že Slavia sehraje kvůli nedohranému úvodnímu duelu semifinále Ondrášovka Cupu nejbližší tři domácí soutěžní duely bez diváků a zároveň zaplatí pokutu 750.000 korun.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz